IPS/Thelma Mejia

Keski-Amerikan maista pakenevat ihmiset ovat tänä vuonna jättäneet ennätysmäärän turvapaikkahakemuksia Meksikon etelärajalla, YK:n pakolaisvirasto UNHCR kertoo.

Valtaosa hakemuksista liittyy väkivaltaan, josta sadattuhannet ihmiset alueella kärsivät. Siihen kuuluu uhkailua, pakkovärväystä, kiristystä, seksuaalista väkivaltaa ja murhia.

Väkivallan takana ovat pääasiassa suuret rikollisjengit eli marat, jotka terrorisoivat laajoja alueita El Salvadorissa, Hondurasissa ja Guatemalassa. Maiden hallitukset ovat niiden edessä voimattomia.

Kuluvan vuoden tammi-maaliskuussa Meksiko rekisteröi 22 606 turvapaikkahakemusta, mikä on 31 prosenttia edellisvuoden vastaavaa enemmän. Maaliskuussa tehtiin kuukausitason ennätys, kun hakemuksia tuli 9 076. Valtaosa hakemuksista jätetään etelärajalla.

Koronapandemia hiljensi alueen pakolaisvirtaa viime vuonna, mutta vuosina 2014-2019 se kasvoi yli 3 000 prosenttia. UNHCR huomauttaa, että Keski-Amerikasta pakenevat pyrkivät aiemmin Meksikon kautta Yhdysvaltoihin, mutta nyt moni haluaa jäädä Meksikoon.

Englanninkielinen versio