Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Hallituksen puoliväliriihi on venynyt, kun neuvottelut ovat jumiutuneet.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki on ottanut kantaa jumiutuneeseen kehysriiheen. Kaikille sopiva paketti on löydettävissä, kunhan puolueet eivät aseta liian jyrkkiä ehtoja etukäteen, Arhinmäki kertoo eduskuntaryhmän todenneen kokouksessaan.

– Yksikään puolue ei voi kirjoittaa hallitusohjelmaa uusiksi yksin. Ketään ei ole syytä ajaa nurkkaan.

Kaikkia tyydyttävä ratkaisu on löydettävissä, Arhinmäki uskoo. Hän muistuttaa, että koronakriisi on edelleen päällä. Sen hoitamiseksi tarvitaan toimintakykyinen hallitus.

”Koronakriisin jälkihoito tulee olemaan pitkä, ja se pitää pystyä hoitamaan”

– Koronakriisin jälkihoito tulee olemaan pitkä, ja se pitää pystyä hoitamaan. Meillä on oltava hallitus, joka pystyy tekemään sosiaalisesti kestäviä päätöksiä nyt kriisin keskellä ja akuutin kriisin jälkeen.

Vasemmistoliiton asemat eivät ole muuttuneet. Arhinmäen mukaan puolue ajaa samoja asioita kuin koko hallituskauden ajan. Arhinmäki paaluttaa, että pöydällä ovat kaikki palaset, joilla voidaan parantaa julkista taloutta ja työllisyyttä kestävällä ja pitkäjänteisellä tavalla ilmasto- ja ympäristö huomioiden.

ILMOITUS

– Vasemmistoliitto on valmis neuvottelemaan ja käymään läpi asioita. Lähtökohta on se, ettei tässä tilanteessa pidä eikä tarvitse tehdä leikkauksia sosiaaliturvaan, työttömyysturvaan tai palveluihin.

Hallituspuolueet aloittivat puoliväliriihen keskiviikkona. Sitä oli jo ennakkoon veikattu vaikeaksi, kun erityisesti keskusta ajoi itsensä niin sanotusti asemiin hyvissä ajoin. Puolue on ajanut niin kutsuttuja kovia työllisyyskeinoja, jotka ovat leikkauksia. Samoin puolue on ajanut turveteollisuuden asiaa sekä tiukkaa talouskuria.

Vasemmistopuolueet ovat katsoneet, että elvyttävää talouspolitiikkaa tulee vielä jatkaa. Sen lisäksi työttömyysturvan leikkauksille puolueet ovat sanoneet tiukasti ei. Erityisesti vasemmistoliitto on painottanut, että työttömyysturvan leikkaukset eivät käy.

Viikonloppuna jatketaan

Pääministeri Sanna Marin ilmoitti perjantaina, että on keskeyttänyt neuvottelut. Hallitusviisikko eli hallituspuolueiden johtajat jatkavat niitä viikonloppuna. Vasemmistoliiton edustajana neuvotteluissa on opetusministeri ja puolueen ensimmäinen varapuheenjohtaja Jussi Saramo.

Perjantaiaamuna vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo nostatti pienimuotoisen kohun, kun hän sanoi Säätytalon portailla, että yksi puolue jarruttaa neuvotteluita. Ohisalo ei maininnut puolueen nimeä, mutta selvää oli, että hän tarkoitti keskustaa.

Vihreät ja keskusta ovat riidelleet koko hallituskauden ajan ilmastotoimista. Nyt Säätytalolla Helsingissä käytäviä neuvotteluita kuumentaa erityisesti kiista turpeesta. Keskustalle siitä on muodostunut huomattavasti kokoaan suurempi asia.

Lue lisää: Marin kehotti keskittymään isoihin kysymyksiin – ”Tämä ei ole yhden puolueen show”

Li Andersson kommentoi kehysriihtä: Keskustelu työllisyydestä yksipuolista ja älyllisesti epärehellistä

Saramo kertaa, miksi ansiosidonnaisen porrastaminen ei ole järkevää: ”Vaikeassa tilanteessa oleva menettää paljon, kun hyvässä tilanteessa oleva saa vähän”

Uhittelevan keskustan syytä muistaa Matti Vanhasen sanat hallituksen kaatamisesta keskellä koronakriisiä