Lehtikuva/Markku Ulander

Kemi kuumensi eduskunnan kyselytunnilla.

– Kyllä vaan täytyy kerta toisensa jälkeen ihmetellä, millä työelämän tuntemuksella nämä oikeisto-opposition ”työväenpuolueet” toimivat, vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki totesi torstain eduskunnan kyselytunnista facebookissa. Hän kommentoi perussuomalaisten teollisuuden kilpailukykyä koskeneesta kysymyksestä virinnyttä keskustelua.

– Tänään kyselytunnilla kuultiin perussuomalaisten puheenjohtajalta Jussi Halla-aholta, että liian korkeat palkat on syy Suomen heikolle työllisyydelle, kun keskusteltiin Veitsiluodon tehtaan sulkemisesta, Arhinmäki kirjoitti.

– Sellainen työväenpuolue, joka vaatii palkkoja alas. Paperitehtaalla palkkojen osuus kustannuksista on noin 7 prosenttia. Sellutehtaalla 3-4%. Kokoomuksen edustaja taasen vaati paikallista sopimista metsäteollisuuteen, alalle jossa sitä on kaikkein eniten.

”Sellainen työväenpuolue, joka vaatii palkkoja alas”.

Maahanmuuttokysymys

Keskustelussa Halla-aho onnistui nostamaan maahanmuuton esiin. Hän arvioi, että sekä hallitus että elinkeinoelämä vaativat maahanmuuton lisäämistä.

– Todellisuudessa tavoitteena on vapauttaa halpatyövoiman maahantuonti EU:n ulkopuolelta ja saada palkkataso sitä kautta alas, hän sanoi.

ILMOITUS

– Kysyisin hallitukselta: eikö olisi parempi hillitä yritysten palkkakustannuspaineita leikkaamalla palkan sivukuluja, ansiotulojen verotusta ja kokonaisveroastetta kuin vaihtaa suomalaiset työntekijät halvempiin ulkomaalaisiin?

Kokoomuksen Pia Kauma puolestaan kaipasi lisää paikallista sopimista metsäteollisuuteen. Pääministeri Sanna Marin (sd.) vastasi, että Metsäteollisuudessa on tehty laajasti paikallisia sopimuksia.

Kaikki johtuu turpeesta

Perussuomalaisten Riikka Slunga-Poutsalo taas yhdisti paperitehtaan sulkemisen turpeen ja kivihiilen alasajamiseen.

– Onneksi tässä vaiheessa pitkään paperitehtaalla työskennellyt vasemmistoliiton Juho Kautto sai puheenvuoron, Arhinmäki kiitti.

Kautto ihmettelikin puheenvuorossaan, missä tehtaalla käytetään turvetta ja kivihiiltä.

– Entisenä paperityöntekijänä voin sanoa, että tehtaissa tehdään todella paljon paikallisia sopimuksia tänä päivänä. Ja eivät ainakaan sellaiset tehtaat, missä sellutehdas on integraatissa, kyllä juuri turvetta ja kivihiiltä tarvitse, Kautto sanoi.

– Julkisuudessa on viime aikoina puhuttu paljon työllisyystoimista, ja oikeisto-oppositio on vaatinut leikkauksia työttömyysturvaan. Kysyisin ministeri Haataiselta: Kuinka moni tehtaan sulkemisen takia työttömäksi jäänyt työllistyisi sillä, että heidän työttömyysturvaansa leikataan?

Haataisen mukaan Kemin tilannetta kartoitetaan parhaillaan. Hän arvioi vastauksessaan, että työttömyysturva on hyvinvointivaltiossa keskeinen tuki ja turva.