Lehtikuva/Markku Ulander

Ansiosidonnaisen työttömyysturvan leikkaamista ajaa hallituspuolueista ainakin keskusta.

Opetusministeri Jussi Saramo kertoo Twitterissä, miksi vasemmisto vastustaa ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastusta. Asia on ollut esillä jo pitkään, ja porrastusvaatimus on toistunut parhaillaan käynnissä olevassa hallituksen puoliväliriihessä.

– Kerran vielä rautalangasta: työttömyysturvan porrastaminen siirtämällä rahaa lopusta alkuun tarkoittaisi tulonsiirtoa Kemin irtisanottavilta paperityöläisiltä hyvässä työmarkkina-asemassa oleville pk-seudulla (pääkaupunkiseudulla). Raha kun siirtyisi järjestelmän, ei henkilön, tasolla, Saramo avaa viiden viestin ketjunsa.

Ketjussa Saramo toistaa sen faktan, että valtaosa työttömistä työllistyy nopeasti.

– Sen sijaan rakennemuutosalueiden asukkaat vaikkapa Kemissä, Jämsässä tai turvealueilla sekä ikääntyneet, sairaat, työttömyydestä kärsiville aloille koulutetut jne. eivät saa nopeasti työtä, vaikka tekisivät mitä.

Yleisesti porrastus on ajateltu tehtäväksi niin, että loppupäästä siirretään rahaa työttömyysturvan alkupäähän. Se tarkoittaisi Saramon mukaan rahan siirtämistä pieneltä joukolta isolle joukolle.

ILMOITUS

– Lopun iso leikkaus on näin alkupään pikkuinen korotus ja vaikeassa tilanteessa oleva menettää paljon, kun hyvässä tilanteessa oleva saa vähän.

Tämä ei ole Saramon mukaan järkevää työllisyyden kannalta. Rankaiseminen ei auta vaikeassa asemassa olevia. Samalla tuen nostaminen alkupäässä ei kannusta ottamaan työtä entistä nopeammin vastaan. Isommat tuet päinvastoin kannustavat ylimääräiseen sapattiin, Saramo tiivistää.

– Työllisyyspolitiikan mittarina ei pidä käyttää sitä, kuinka paljon vaikeassa tilanteessa olevia sattuu, tai kuinka on tehty "kovia päätöksiä", vaan sitä, kuinka toimet aidosti mahdollistavat työllistymisen. Siksi tarvitaan jatkuvaa oppimista, tukea työnhakuun ja investointeja, kuuluu vasemmistoliiton ensimmäinen varapuheenjohtajan viimeinen viesti.

Lue lisää: https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/4489819-uhittelevan-keskustan-syyta-muistaa-matti-vanhasen-sanat-hallituksen-kaatamisesta-keskella-koronakriisia

Marin kehotti keskittymään isoihin kysymyksiin – ”Tämä ei ole yhden puolueen show”