Lauri Heikkinen / Valtioneuvoston kanslia

Työllisyystoimet ovat suurin ongelma kehysriihessä. Keskustan mielestä pääministerin kompromissiesitys ei vahvista riittävästi julkista taloutta.

Pääministeri Sanna Marin kehotti aamulla kehysriihen toisen päivän alkajaisiksi hallituspuolueita keskittymään asiaan ja lopettamaan yleisen tason puheenvuorojen käyttämisen. Viesti oli suunnattu ennen kaikkea keskustalle, jonka kerrottiin eilen ensimmäisenä päivänä jarruttaneen neuvotteluja.

Marinin mukaan ratkaisun avaimet työllisyyskysymyksessä ovat olemassa eivätkä puolueet ole kovin kaukana toisistaan.

Marin esitti keskiviikkoiltana kompromissia taloudesta ja työllisyydestä.

STT:n tietojen mukaan Marinin kompromissiesitys veisi hallituksen työllisyyspäätökset lähelle sen asettamaa tavoitetta, joka on 80 000 työllistä vaalikauden aikana. Pohjana ovat eri ministeriöiden arviot. Jo aiemmin päätökset on tehty yli 30 000 työllisen osalta.

Marinin kompromissiesitys sisältäisi STT:n tietojen mukaan muun muassa työvoimapalveluiden siirron pysyvästi kunnille ja kannustimien luomisen niille sekä panostuksia osaamiseen.

ILMOITUS

Esitys ei STT:n tietojen mukaan sisällä leikkausta ansiosidonnaisen kestoon tai tasoon.

Marin vahvisti tämän aamulla.

– Me olemme kertoneet, että olemme valmiita tarkastelemaan ansiosidonnaisen rakennetta. Mutta tällaisessa ajassa, jossa ihmiset ovat menettäneet työpaikkansa ja toimeentulonsa, sellaisiin toimiin, joilla puhtaasti pyritään vain leikkaamaan työttömyysturvaa ja vaikeuttamaan entisestään vaikeassa tilanteessa olevien ihmisten asemaa, suhtaudumme kriittisesti.

STT:n tietojen mukaan esillä on ollut myös se, että hallituksen työllisyystavoitetta nostettaisiin aiemmasta 100 000 työlliseen.

Kompromissi ei kelpaa keskustalle

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko sanoi aamulla, että esitys ei kelpaa puolueelle koska se ei vahvista riittävästi julkista taloutta.

Saarikon mukaan koronan vähitellen väistyessä hallituksella on ensimmäinen kohta katsoa, mitä Suomi tekee toipuakseen kriisistä. Nyt palataan myös vanhoihin ongelmiin, jotka liittyvät väestön ikääntymiseen ja valtion velkaantumiseen.

Keskusta kannattaa työllisyystoimissa esimerkiksi palveluiden parantamisen saatavuutta, mutta työllisyyden on vahvistettava valtiontaloutta.

– Meille tuppaa jäämään tässä kirstunvartijan rooli, Saarikko kuvasi keskustan asemaa neuvotteluissa.

Hänen mukaansa työllisyystoimien vaikuttavuudessa pitää kuunnella valtiovarainministeriön näkemystä.

”En voi vaikuttaa, jos ei haluta neuvotella”

Marin vaikutti aamulla turhautuneelta keskustan asenteeseen.

– Ratkaisun avaimet ovat olemassa, jos niihin halutaan tarttua. Se on sitten eri kysymys, jos ei haluta käydä neuvotteluja. Siihen tietenkään voi yksin vaikuttaa.

Marin muistutti, että hallituksessa on viisi puoluetta ja asioista pitäisi sopia yhdessä.

– Ei tämä ole yhden puolueen show.

Marin kehotti keskittymään aidosti isoihin kysymyksiin. Tulevaisuuden ratkaisee se, miten Suomi pääsee kasvuun kiinni ja yrityksiä tuetaan niin, että tänne kannattaa investoida. Sitä kautta saavutetaan myös työllisyystavoitteet.

Marin toivoi, että nyt keskityttäisiin asioihin ja jätettäisiin tunnelmointi ja dramatiikka vähemmälle.

”Tavoitteeni ei ole jarruttaa”

Saarikko sanoi Säätytalolle tullessaan, että tarkoitus on neuvotella tosissaan ja sitten katsotaan, mihin päästään. Hänen mukaansa viiden puolueen hallituksessa puolueiden painotukset ovat erilaisia ja joissain kysymyksissä ne ovat ”tosi erilaisia”.

– Edessä on pitkä päivä. Tosissaan neuvotellaan. Keskusta etsii ratkaisuja, mutta pitää kiinni periaatteistaan ja omista arvoistaan.

– Tavoitteeni ei ole jarruttaa ja viivyttää, mutta haluan myös kertoa, että olen tosissani siinä, että valtion velkaantuminen ja aidot työllisyystoimet on se, mihin hallituksen pitää pystyä.

Hallituksesta lähtemisellä Saarikko ei uhannut. Keskustan puolue-elimet ovat kuitenkin jo valmiiksi koolla viikonloppuna, joten päätöksenteko käy sukkelaan, jos niin pitkälle mennään.

Neuvottelujen aikataulu on auki. Riihen piti päättyä torstaina, mutta jumiutuneen tilanteen vuoksi se saattaa jatkua perjantaihin tai jopa sen jälkeen. Marinin mukaan tulosta voi tulla jo tänään, jos neuvotteluihin osallistutaan vakavalla mielellä ja tosissaan.

Maailma muuttuu, turve pysyy

Myös turve hiertää edelleen neuvotteluissa.

Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo sanoi, että maailma siirtyy jatkuvasti kohti uusiutuvia energialähteitä ja tehdään vihreää siirtymää.

– Samaan aikaan täällä on pöydälle noussut turpeen veroetu. Pidän erikoisena, että tässä pitäisi yhtäkkiä antaa signaalia turvetuottajille, että kaikki jatkuu niin kuin ennenkin.

– Näitä ihmisiä täytyy tukea. Heille tarvitaan tukea siirtymään, ei siihen, että kaikki jatkuu niin kuin ennen.

Saarikon mukaan turpeesta ei ole vielä edes päästy keskustelemaan hallituksen johdon kanssa.

Kaikki edellytykset päätöksille

Vasemmistoliiton varapuheenjohtaja, opetusministeri Jussi Saramo sanoi, että työllisyyspäätöksille on hyvät pohjat ja Suomen taloustilanne parempi kuin aiemmin kuviteltiin.

– Meillä on kaikki edellytykset tehdä päätöksiä. Tämä on tosi hyvin valmisteltu kokous.

Keskiviikkona neuvottelut menivät solmuun, mutta Saramon mielestä sitä ei ole vaikea avata, jos tahtoa riittää.

– Me vasemmistoliitossa emme ole kokeneet, että täällä olisi tarvetta laittaa kaikki uusiksi, koska itse asiassa kaikki sujunut paremmin kuin aiempina vuosina on odotettu.