Lehtikuva/Jussi Nukari

Hallitus sopi myös tapahtumatakuusta ja liikuntaakin tuetaan.

Hallitus sopi kehysriihen ensimmäisenä päivänä 230 miljoonan euron tukipaketista, joka kohdennetaan kulttuurille, taiteelle, liikunnalle ja tapahtuma-alalle. Paketti annetaan eduskunnalle lisäbudjetin yhteydessä ensi viikolla.

Tukipakettiin sisältyy 85 miljoonan euron tapahtumatakuu. Se olisi ennakollinen maksusitoumus, joka annettaisiin tapahtumajärjestäjälle tämän ilmoittamista kustannuksista. Jos tapahtuma peruttaisiin tai sen laajuutta rajoitettaisiin lain tai viranomaisen määräyksestä, korvausta maksettaisiin toteutuneista kustannuksista 85 prosenttisesti.

Takuu koskisi 1.6.–31.12.2021 peruttuja tilaisuuksia.

Tapahtumatakuun turvin voidaan käynnistää kesän kulttuuritapahtumien suunnittelu, iloitsi vasemmistoliiton kansanedustaja Pia Lohikoski Facebookissa sen jälkeen, kun tukipaketti oli julkistettu.

”Vasemmistoliitto on tehnyt hartiavoimin työtä tuen eteen ja olemme saaneet vahvistettua muun muassa freelancereiden tukea. Massiivinen tukipaketti taiteelle ja kulttuurille kaksinkertaistaa freelancerien tuen kerralla”, Lohikoski totesi lisäksi.

ILMOITUS

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki piti 230 miljoonan euron kokoluokkaa merkittävänä ja totesi, että sen pitäisi myös nyt huomioida ne ryhmät, jotka ovat olleet aikaisemmissa tuissa väliinputoajia.

”Vasemmistoliitto on tehnyt todella paljon töitä sen eteen, että tämä paketti nyt saadaan liikkeelle”, Arhinmäki kommentoi Facebookissa.

Liikunnalle yli 18 miljoonaa

Pitkään odotetulla lisämäärärahalla tuetaan alojen toimijoita sekä turvataan toiminnan jatkuvuutta koronaepidemian jatkuessa. 85 miljoonan euron tapahtumatakuun lisäksi siitä suunnataan kulttuuriin ja taiteeseen 127 miljoonaa euroa ja liikuntaan 18,5 miljoonaa.

Kulttuurin ja taiteen kokonaisuus muodostuu apurahoista ja kulttuurialan toimijoille myönnettävistä avustuksista. Määrärahat kohdennetaan laajasti eri taiteen ja kulttuurin sektoreille. Noin puolet, 65 miljoonaa kohdennettaisiin alan ammattilaisille apurahoina sekä toiminimille ja yksinyrittäjille avustuksina.

Nämä tuet jakaisi Taiteen edistämiskeskus Taike.

Opetus- ja kulttuuriministeriön jaettavaksi varattaisiin vapaan kentän yhteisöille eri taiteenaloilla yhteensä 15 miljoonaa, kansallisille taidelaitoksille ja valtionosuutta saaville teattereille, orkestereille ja museoille yhteensä 20 miljoonaa ja yleishyödyllisenä toimintana järjestettävien ja alle 150 000 euron liikevaihdon osakeyhtiömuotoisten järjestäjien järjestämille kulttuuritapahtumille ja festivaaleille, kesäteattereille ja uskonnollisille kesätapahtumille yhteensä 10,5 miljoonaa euroa.

Liikunnan paketista kohdennettaisiin liikunta- ja urheiluseuroille 9 miljoonaa euroa, valtakunnallisille ja alueellisille liikuntajärjestöille 6 miljoonaa ja peruuntuneille tai tappioita kärsineille tapahtumille sekä tuleville tapahtumille 3,5 miljoonaa euroa.