Jarno Mela

Vasemmiston Kautto vaatii Stora Ensolta mittavia tukitoimia Kemin seudulle.

Uutinen Veitsiluodon tehtaan sulkemisesta Kemissä vetää vasemmistoliiton kansanedustajan Juho Kauton sanattomaksi. Kyseessä on suurin metsäteollisuuden sulkeminen Suomessa.

– Tunnen sieltä ihmisiä ja olen tehnyt heidän kanssaan paljon yhteistyötä, entinen paperityöntekijä ja Paperiliiton työehtosihteeri sanoo. Hän toimi paperityöntekijänä 14 vuotta.

Hänestä Stora Enso teki päätöksen tehtaan lopettamisesta pahaan aikaan, koska koronapandemia runtelee työmarkkinoita muutenkin. Kemin tehtaalta jää työttömäksi lähes 700 henkilöä. Myös Kvarnsvedenin tehdas Ruotsissa suljetaan. Siellä on 440 työntekijää.

”Kulutus muuttaa muotoaan ja se on tiedetty vuosia”.

Yhtiö kantamaan vastuuta

Kautto vaatii yhtiöltä vahvoja tukitoimia työttömiksi jääville.

– Mutta tässä tapauksessa yhtiön pitää tukea seutukuntaa voimakkaasti. Yhtiön tulee kantaa vastuunsa uudelleenkoulutuksesta ja muusta tuesta työntekijöille tietysti, mutta myös seutukunnalle, hän sanoo.

ILMOITUS

Valtio omistaa Stora Ensosta 10,7 prosenttia, mutta sillä on 27,3 prosenttia äänivallasta.

– Valtion pitää merkittävänä omistajana vaikuttaa tähän.Yleensä tukitoimet jäävät pitkälti yhteiskunnan kontolle, mutta nyt yhtiön pitää kantaa vastuunsa taloudellisesti työntekijöistään ja Kemin seudusta.

Kautto pohtii, oliko uutisen julkaiseminen juuri hallituksen kehysriihen alkaessa sattumaa.

– Toki myös kehysriihestä pitää tulla alueellista tukea Kemin seudulle, vaikka sinne ollaan rakentamassa uutta sellutehdasta,hän sanoo.

– Sellutehdas ei tarjoa töitä näille ihmisille. Siihen liittyvä puun korjuu toki luo työtä. Lisäksi valtion pitää panostaa yleisesti tutkimukseen ja tuotekehitykseen, ettei Suomesta tulisi pelkkä sellun raakatuottajamaa.

Ala muuttuu

Vaikka paperin kulutus on laskenut jo vuosia ja koronapandemia aiheutti laskuun jopa 30 prosentin kuopan, Kautto ei pidä metsäteollisuutta auringonlaskun alana.

– Kulutus muuttaa muotoaan ja se on tiedetty vuosia. Esimerkiksi kartongin kulutus kasvaa, kun verkkokauppa on lisääntynyt. Myös sellusta kehitetään uusia tuotteita.

Veitsiluodon päällä uhka on leijunut pitkään. Alueella kuitenkin toivottiin, että koko tehdas ei menisi kerralla.

– Koneet on aikoinaan tehty sortimentille, joka nyt on väärä. Aikanaan tehdas tuotti menestyviä tuotteita, Kautto toteaa.

– Se, että yhtiöt panostavat merkittävästi tuotekehittelyyn, ei kuitenkaan tällä hetkellä ilahduta Veitsiluodossa eikä Kemissä.