Lehtikuva/Emmi Korhonen

Metsäteollisuuden jalostusaste laskee, kun paperin teko loppuu.

Työ- ja elinkeinoministeriö aloittaa rakennemuutostoimien valmistelun heti sen johdosta, että Stora Enso sulkee Kemin Veitsiluodon tehtaan. Asiasta ilmoittivat elinkeinoministeri Mika Lintilä ja työministeri Tuula Haatainen Twitterissä vain vähän sen jälkeen, kun uutinen 600 työpaikan menetyksestä oli tullut.

Pääministeri Sanna Marinin mukaa kyseessä on kova isku työntekijöille ja Kemille.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki pitää Veitsiluodon tehtaan sulkemista rajuna iskuna alueen työllisyydelle. Kemi ja työntekijät tulevat tarvitsemaan tukea. Arhinmäki twiittasi, että myös Stora Enson pitää osallistua tukitoimiin.

Kulttuuri- ja tapahtuma-alojen tukipaketin lisäksi hallituksen keskiviikkona alkavassa kehysriihessä pitää päättää tukipaketista myös Kemin alueelle, Arhinmäki vaatii.

Paperitehtaan lakkauttaminen tarkoittaa sitä, että metsäteolllisuuden jalostusaste laskee.

ILMOITUS

”Suomesta ei pidä tulla bulkkisellumaata. Kun paperin kulutus laskee, pitää kehittää uusia korkeamman jalostusasteen tuotteita tilalle”, Arhinmäki toteaa. Tutkimukseen, kehitykseen ja innovaatiohin (TKI) pitää sen vuoksi satsata nykyistä enemmän.

Opetusministeri Jussi Saramon mukaan kehysriihessä käsitellään TKI-panostusten edistämistä ja teollisuuden toimintakyvyn parantamista.

Lapin liiton hallituksen puheenjohtaja, keskustan kansanedustaja Markus Lohi kutsui Stora Enson päätöstä järkyttäväksi koko maakunnalle.

Lohi vaatii, että valtio aloittaa välittömästi äkillisen rakennemuutoksen valmistelut, sekä aloittaa Kemin kaupungin, ELY-keskuksen ja Stora Enson kanssa hakemaan toimivinta mallia uudelleenkoulutukseen ja työllistymiseen.

– Paperin kysynnän lasku on globaali ilmiö digitalisoitumisen myötä, jota covid-19 pandemia on entisestään kiihdyttänyt ihmisten jäädessä etätöihin, Lohi totesi.

Stora Enso keskittyy pakkausmateriaaleihin, rakennusmateriaaleihin ja biopohjaisiin innovaatioihin, joissa yhtiö näkee vahvaa kasvupotentiaalia.

Lohen mukaan päättäjien on pidettävä huoli siitä, että Suomi nähdään houkuttelevana investointimaana myös tulevaisuudessa tekemällä yritys- ja teollisuusmyönteistä politiikkaa, sekä turvaamalla kilpailukykyinen toimintaympäristö.