Markus Sommers

USU-gallup kuntavaaleista: Perussuomalaisten riveissä puoluevalinnastaan varmojen osuus on pienentynyt, keskustan ja vasemmistoliiton joukoissa kasvanut.

Jopa 45 prosenttia suomalaisista ei ole vielä päättänyt, mitä puoluetta äänestää kuntavaalissa. Tämä ryhmä harkitsee yhä äänestämistä kahden tai useamman eri puolueen ehdokkaiden välillä kuntavaaleissa. Asia käy ilmi Uutissuomalaisen USU-gallupissa.

Osuus on lähes samankokoinen kuin tammikuussa, kun USU-gallupissa kysyttiin asiaa. Ero on nyt yhden prosenttiyksikön pienempi.

Kyselyn mukaan suomalaisista noin kolmasosa harkitsee äänestämistä vain yhden puolueen tai ryhmittymän ehdokkaiden välillä.

”Tämä on tosi hieno uutinen, mutta ei yllätä minua”.

Varmoja lisää vasemmistolle

Puoluevalinnan varmuudessa näkyy kuitenkin muutoksia. Perussuomalaisten kannattajista tammikuussa 57 prosenttia, mutta maaliskuun lopulla enää 48 prosenttia tehnyt valintansa. Sama suuntaus koskee myös SDP:n kannattajia: varmojen osuus on pienentynyt viisi prosenttiyksikköä ja on nyt 36 prosenttia.

Sen sijaan keskustan kannattajissa varmojen äänestäjien määrä on noussut 41:stä 53 prosenttiin ja vasemmistoliitolla 31:stä 47 prosenttiin.

ILMOITUS

– Tämä on tosi hieno uutinen, mutta ei yllätä minua. Vasemmistoliitolla on pitkäaikaistutkimuksissa yhdet Suomen varmimmista äänestäjistä ja myös yhdet tyytyväisimmistä tällä hetkellä. Luulen, että kun tästä mennään kaksi kuukautta eteenpäin, tämä trendi jatkuu, sanoo vasemmistoliiton puoluesihteeri Mikko Koikkalainen Savon Sanomissa

Kokoomuksen kannattajissa vain yhtä puoluetta harkitsevien osuus on yhä suurin, 58 prosenttia.

Tutkimuksen teki Tietoykkönen Uutissuomalaisen toimeksiannosta. Vastaajia oli 1 000 ja virhemarginaali 3,1 prosenttiyksikköä.