Lehtikuva/Kimmo Mäntylä

Sellun ja paperin tuotanto lakkaa myös Ruotsin Kvarnsvedenissä.

Metsäyhtiö Stora Enso vahvistaa aloittavansa yt-neuvottelut Kemin Veitsiluodon ja Ruotsin Kvarnsvedenin tehtailla sellun ja paperin tuotannon lopettamisesta. Tehtaiden sulkemiset toteutettaisiin tämän vuoden kolmannella neljänneksellä.

Veitsiluodon tehtaalla työt loppuisivat 670 ihmiseltä ja Ruotsissa 440:ltä.

Stora Enso perustelee suunnitelmaa paperin kysynnän laskulla, jota koronapandemia on vain kiihdyttänyt. Seurauksena Euroopan paperimarkkinoilla on huomattava ylikapasiteetti. Molemmat tehtaat ovat Stora Enson mukaan tappiollisia, eikä niiden kannattavuuden uskota saavuttavan tyydyttävää tasoa tulevaisuudessakaan.

Veitsiluodon tehtaalla valmistetaan sekä sellua, sahatavaraa että paperia. Vuonna 1922 perustettu tehdas on yksi Suomen suurimmista paperi- ja kartonkitehtaista. Veitsiluodon saha jatkaisi toimintaansa. Se työllistää noin 50 henkilöä.

Toimitusjohtaja Annica Bresky pahoitteli sulkemisia mutta ei nähnyt muuta vaihtoehtoa.

ILMOITUS

– Koko paperiliiketoimintamme kilpailukyvyn parantamiseksi meidän on mukauduttava markkinaolosuhteisiin, mikä valitettavasti tarkoittaa kannattamattomien tehtaiden sulkemista. Kuten viime vuonna kerroimme, olemme päivittäneet strategiaamme ja muokkaamme liiketoimintaamme kiihtyvän kasvun ja arvon saavuttamiseksi. Keskitymme pakkauksiin, rakentamisen ratkaisuihin ja biomateriaalien innovaatioihin, joissa näemme vahvaa kasvupotentiaalia, Bresky sanoi tiedotteessa.

Breskyn mukaan yhtiö on tutkinut useita vaihtoehtoja tehtaiden taloudellisen tilanteen parantamiseksi. Mikään niistä ei kuitenkaan ole osoittautunut toteuttamiskelpoiseksi, hän sanoi.

Paperintuotannosta karsiutuisi kolmannes

Tehtaiden sulkemiset vähentäisivät Stora Enson paperintuotantokapasiteettia 35 prosenttia noin 2,6 miljoonaan tonniin vuodessa. Paperiliiketoiminnan liikevaihto laskisi noin 600 miljoonaa euroa vuodessa ja paperin osuus konsernin liikevaihdosta laskisi hieman yli 10 prosenttiin.