IPS/Amantha Perera

Maailmanpankki ja WHO julkaisivat äskettäin raportin maailman vammaisista. Nyt Maailmanpankkia itseään syytetään vammaisten oikeuksien loukkaamisesta. Maailmanpankin vammaisten tukiryhmän tiedottaja sanoo, että pankki on vuosikymmeniä peitellyt henkilökuntansa jäseniin kohdistuneita väärinkäytöksiä. Rikkomukset ulottuvat seksuaalisesta ahdistelusta kaikkein haavoittuvimpien vammaisten syrjimiseen.

Nimettömänä puhunut tiedottaja totesi, että Washingtonissa sijaitseva Maailmanpankki voi surutta rikkoa vammaisten oikeuksia turvaavia USA:n lakeja siksi, että instituutio nauttii diplomaattista koskemattomuutta.

– Ei ole olemassa kansallista tai kansainvälistä järjestelmää, jonka puitteissa Maailmanpankki voitaisiin vetää vastuuseen mistään. Ei sen enempää YK:n vammaisten oikeuksien julistuksen kuin amerikkalaisen vammaislain rikkomisestakaan, tiedottaja sanoi.

– Meillä on kiistämätöntä todistusaineistoa vakavasta vammaisten hyväksikäytöstä, henkilökunnan ahdistelusta, intressiristiriidoista ja läpinäkyvyyden ja vastuullisuuden puutteesta. Pankki loukkaa juuri niitä arvoja, jotka toimivat Maailmanpankin projektien ehtoina.

Englanninkielinen versio