Lehtikuva/Handout

Syömälakkoileva oppositiopoliitikko on vankilaviraston mukaan suostunut ottamaan vitamiinilisiä.

Venäjän vankilavirasto ilmoittaa, että syömälakossa oleva oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi siirretään rangaistussiirtolan sairaalaan. Viraston mukaan Navalnyin terveydentila on ”tyydyttävä”. Viranomaisten mukaan Navalnyi on suostunut ottamaan vitamiinilisiä osana sairaalahoitoa.

Vankilaviraston mukaan päätöksen Navalnyin siirrosta teki ryhmä lääkäreitä. Sairaala, johon hänet siirretään, sijaitsee toisen rangaistussiirtolan alueella.

– Tällä hetkellä A. Navalnyin terveydellinen tilanne arvioidaan tyydyttäväksi; yleislääkäri tutkii hänet päivittäin, viranomaiset ilmoittivat lausunnossaan.

EU:n ulkosuhteita johtava Josep Borrell sanoi unionin ulkoministerikokouksen alkaessa, että EU katsoo Venäjän olevan vastuussa Navalnyin terveydestä. EU on vaatinut Navalnyin vapauttamista ja sitä, että hänelle annetaan asianmukaista lääketieteellistä hoitoa.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov kommentoi länsimaiden huolta sanoen, ettei Venäjän vankien terveydentila voi olla eikä sen tule olla länsimaiden kiinnostuksen kohteena.

ILMOITUS

– Me emme seuraa venäläisten vankien terveyttä, Peskov lisäsi.

Venäjällä on suunniteltu mielenosoituksia Navalnyin tueksi 39 kaupunkiin. Poliisi varoitti ihmisiä osallistumasta keskiviikoksi suunniteltiin protesteihin.

– Venäjän sisäministeriön ja muiden lainvalvontaviranomaisten yksiköt tarttuvat tarpeellisiin toimiin lain ja järjestyksen ylläpitämiseksi, poliisi ilmoitti.

Sydämenpysähdys vaarana

Navalnyi on ollut syömälakossa lähes kolme viikkoa ja vaatinut kunnollista lääkärinhoitoa selkäkipuihin sekä raajojen tunnottomuuteen.

Navalnyin henkilökohtainen lääkäri Anastasia Vasiljeva sanoi lauantaina, että Navalnyita uhkaa sydämenpysähdys, koska hänen verensä kaliumpitoisuus on saavuttanut kriittisen tason. Navalnyin omat lääkärit eivät ole päässeet tapaamaan häntä.

Navalnyin liittolaisten mukaan vankilaviranomaiset ovat uhanneet Navalnyita pakkosyötöllä.

Maanantaina iltapäivällä Navalnyin asianajajien on ollut määrä päästä tapaamaan häntä.

Navalnyi pidätettiin tammikuussa, kun hän palasi Venäjälle Saksasta, missä hän sai hoitoa viime kesänä tapahtuneen myrkytyksen jälkeen. Helmikuussa hän sai noin kahden ja puolen vuoden vankilatuomion, kun vanha kavallustuomio muutettiin ehdottomaksi.

Tuomiolla ajatellaan olevan poliittinen motiivi.

Navalnyi istuu vankeusrangaistustaan kovasta kurista tunnetussa Pokrovin rangaistussiirtolassa runsaan sadan kilometrin päässä Moskovasta.