Lehtikuva/Markku Ulander

Tehdasinvestoinnin arvoa ei ole kerrottu, mutta Antti Kurvinen puhuu sadoista miljoonista ja jopa 4 000 henkilötyövuodesta rakentamisvaiheessa.

Brittiläinen pörssiyhtiö Johnson Matthey on aloittanut alkuvaiheen suunnittelun akkumateriaalitehtaan rakentamiseksi Vaasaan, kertoo Vaasan kaupunki.

Kaupunki ei kerro suunnitellun tehdasinvestoinnin arvoa.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) kuvailee Twitterissä suunniteltavaa investointia ”mittaluokaltaan poikkeukselliseksi”.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan, Kauhavalta Vaasan vaalipiiristä tulevan Antti Kurvisen mielestä kyseessä on ”akkujytky”.

Kurvinen kertoo twiitissään, että sen rakentaminen työllistää 2 000–4 000 henkilötyövuotta ja itse tehtaassa olisi satoja työpaikkoja. Kyseessä olisi satojen miljoonien eurojen investointi.

ILMOITUS

– Hyvät uutiset suomalaisen akkuklusterin rakentumisesta jatkuvat. Suomalainen osaaminen ja vakaa investointiympäristö tukevat kansallisen akkustrategian mukaista kehitystä ja investointeja Suomeen, kommentoi työministeri TuulaHaatainen (sd.).

Tehtaan on tarkoitus olla toiminnassa vuonna 2024.

Suomen Malminjalostus mukana

Kuluvan vuoden talousarvio sisältää 300 miljoonan euron lisärahoituksen Suomen Malmijalostus Oy:lle litiumioniakkujen välituotteita valmistavien prekursori- ja katodiaktiivimateriaalituotannon investointien edistämiseksi Suomeen.

Haataisen mukaan Vaasaan suunniteltu iso investointi on jatkoa Suomen Malminjalostus Oy:n aiemmille uutisille Suomeen kaavaillusta prekursoritehtaasta.

– Pääomittamisen tarkoituksena oli nimenomaisesti hakea yhteistyökumppaneita tulevia investointeja varten. Tämäkin investointiuutinen tukee ajatusta siitä, että päätös oli oikea, Haatainen toteaa.

Suomen kansallinen akkustrategia valmistui tammikuussa 2021.

Vaasan kaupunki kertoo tiedotteessaan, että seuraavan vaiheen sopimuksen yksityiskohdat on tarkoitus viimeistellä vuoden loppuun mennessä. Tehtaalle on varattu noin 50 hehtaarin tontti Vaasassa.

– Vaasassa on suotuisa akkumateriaalien ekosysteemi, saatavilla luotettavasti uusiutuvaa energiaa ja kestäviä raaka-aineita. Vaasa sijaitsee myös lähellä eurooppalaisia autoteollisuuden OEM- ja kennovalmistajia, Johnson Mattheyn toimitusjohtaja Robert MacLeod kommentoi asiaa tiedotteessa.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan kyseessä on erinomainen uutinen Suomelle ja Vaasalle.