Lehtikuva/Markku Ulander

Ilmaantuvuusluvun on oltava yli sadan.

Koronarokotuksia voidaan väliaikaisesti painottaa pahimmille epidemia-alueille. Hallituksen asetuksen mukaan tähän käytetään Suomeen saapuvat Modernan rokotteen toimituserät ja kolmasosa Astra Zenecan rokote-eristä.

Painotetussa jakelussa otetaan huomioon alueen väestömäärä sekä edellisten viikkojen tautitapausten ja erikoissairaanhoitoon joutuneiden määrä.

Rokotteita voidaan kohdentaa vain sellaisille alueille, joiden ilmaantuvuusluku on yli sadan. Tämä luku ylittyy nyt Helsingin ja Uudenmaan, Varsinais-Suomen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson ja Itä-Savon sairaanhoitopiirien alueella.

Kohdentaminen ei saa estää saamasta toista rokotusta.

Ilmaantuvuusluku mittaa sitä, montako koronatartuntaa jollakin alueella on kahdessa viikossa 100 000:ta asukasta kohti.

Riskiryhmät yhä ensin

Asetus on voimassa maanantaista alkaen toukokuun loppuun asti.

ILMOITUS

Kohdentamisen ehtona on, että riskiryhmillä ja yli 70-vuotiailla on ollut mahdollisuus saada ensimmäinen rokoteannos. Kohdentaminen ei myöskään saa estää henkilöä saamasta rokotussuojan muodostumiseen tarvittavaa tehosterokotetta.

Iän mukaan porrastetusti

Asetuksessa myös vahvistetaan rokotusjärjestyksen eteneminen sen jälkeen, kun riskiryhmät, sosiaali- ja terveydenhuollossa koronapotilaita hoitava henkilöstö ja iäkkäät on rokotettu. Rokotukset annetaan ikäryhmittäin iän mukaan alenevassa rokotusjärjestyksessä siten, että rokotusvuorossa ovat ensimmäiseksi 60–69-vuotiaat, sen jälkeen 50–59-vuotiaat, 40–49-vuotiaat, 30–39-vuotiaat ja lopuksi 16–29-vuotiaat.

Tätä nuorempia ei toistaiseksi rokoteta, sillä koronarokotteiden myyntiluvat on myönnetty vain 16 tai 18 vuotta täyttäneiden rokottamiseen.