Lehtikuva/Markku Ulander

THL:n Salminen puhui yhtä hallituksen neuvottelussa ja toista perustuslakivaliokunnassa.

Hallituksen yritys säätää liikkumisrajoituksia mahdollistava laki pahimmille epidemia-alueille tyssäsi perustuslakivaliokunnan kantaan ennen pääsiäistä. Julkisuudessa liikkumisrajoitukset on henkilöity pitkälti pääministeri Sanna Marinin omaksi hankkeeksi.

Asiaan tuli tänään erikoinen jälkinäytös. STT kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) johtajan Mika Salmisen sanoneen perustuslakivaliokunnan kokouksessa maaliskuun lopussa, että hallituksen esittämien liikkumisrajoitusten sijaan riittävä vaikutus saataisiin myös oleellisimpien tartuntariskien rajoittamisella, esimerkiksi yksityistilaisuuksien kokoontumisrajoituksilla ja palveluita sulkemalla.

Pääministeri Sanna Marin perusteli vähän aiemmin eduskunnassa liikkumisrajoituksia juuri THL:n kannalla, jonka mukaan liikkumisrajoitukset ovat välttämättömiä epidemian hallitsemiseksi ja terveydenhuollon kantokyvyn turvaamiseksi.

STT:n mukaan Valtioneuvoston kansliasta korostetaan yhä, että epidemian hillitsemiseksi THL on esittänyt ainoana vaihtoehtona liikkumisvapauden rajoitusta.

Hallituspuolueista liikkumisrajoitusten säätämiseen vastahakoisia olivat vasemmistoliitto, vihreät ja RKP.

ILMOITUS

Vasemmistoliitto hyväksyi esityksen antamisen eduskuntaan ja perustuslakivaliokunnan tutkittavaksi, mutta esitti runsaasti epäilyjä 24. maaliskuuta.

Lopullisesti se kertoi ottavansa kantaa vasta perustuslakivaliokunnan asiantuntijakuulemisen jälkeen.

”THL kerta toisensa jälkeen…”

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki kirjoittaa Facebookissa kertoneensa julkisesti ja hallituksen neuvotteluissa näkemyksensä siitä, että eikö voitaisi tehdä pistemäisiä rajoituksia, jotka osuvat juuri siihen mihin halutaan puuttua.

”Kerta toisensa jälkeen neuvotteluissa THL ja Salminen sanoivat, että pistemäisille rajoituksille on vaikea tai mahdoton laskea vaikutuksia eivätkä ne riitä tässä tilanteessa.”

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman vahvistaa Arhinmäen kuvauksen hallituksen neuvottelusta 23.3.

Helsingin Sanomien tänään julkaisema THL:n lausunto vahvistaa laitoksen suositelleen ”hyvin vahvasti” liikkumisrajoituksia, joita Salminen ei sitten perustuslakivaliokunnassa pitänytkään välttämättöminä.

Arhinmäki kirjoittaa olleensa eri mieltä pääministeri Sanna Marinin kanssa liikkumisrajoituksista, ”mutta kyllä minun nyt pitää puolustaa pääministeriä”.

”Minusta tässä yritetään pelata Pekka-pelikorttia pääministerin käteen jälkikäteen.”

”THL:n kanta ei muuttunut”

THL:n Salmisen mukaan laitoksen kanta liikkumisrajoituksista ei muuttunut. THL:n mukaan liikkumisrajoitukset olisivat olleet paras tapa hillitä epidemiaa, kuten laitos oli lausunnoissaan hallitukselle maaliskuussa todennut.

– Siitä ei ole kahta sanaa. Arvio ei ole siitä muuttunut, että pidämme niitä hyvänä vaihtoehtona sellaisessa tilanteessa, että epidemia kiihtyisi uudelleen nopeasti, Salminen sanoo STT:lle.

Salmisen mukaan häneltä kysyttiin perustuslakivaliokunnan kuulemisen lopussa niin, että olisiko hyötyä, jos liikkumisen rajoituksia ei saada käyttöön ja onnistutaan säätämään riittävän kattavasti näitä muita rajoittamalla.

– Siihen vastasin, että kyllä.

Uutista on täydennetty THL:n Salmisen kannalla 14.4. kello 16.06.