Jussi Joentausta

Peruskouluun kohdistuneet leikkaukset perutaan Helsingissä lähes kokonaan.

Peruskouluihin kaavaillut leikkaukset peruuntunevat kokonaan Helsingissä. Asiasta päätettiin kasvatus- ja koulutuslautakunnan kokouksessa tiistaina.

– Lopulta vasemmistoliiton, opettajien ja vanhempien luoma poliittinen paine kävi niin kovaksi, että tänään kasvatus- ja koulutuslautakunnassa päätettiin esittää suurimman osan koulutusleikkausten perumista!, Helsingin kaupunginvaltuutettu ja kansanedustaja Paavo Arhinmäki iloitsi facebookissa tiistai-iltana.

Lautakunta hyväksyi äänin 11 – 0 esityksen 17,5 miljoonan euron ylitysoikeudesta kasvatuksen ja koulutuksen toimialalle. Se kattaisi peruskouluihin suunnitellut leikkaukset.

On aika orwellilaista, että leikkauksista ei edes puhuta leikkauksina vaan “tuottavuustoimenpiteinä”.

Poliittista painetta

Kaupunginvaltuusto päätti joulukuussa kokoomuksen, SDP:n, Vihreiden ja RKP:n voimin leikata koulutuksesta ja kasvatuksesta 22 miljoonaa euroa. Siitä perusopetuksen osuus oli 11,5 miljoonaa euroa. Nyt lautakunta ohjaa peruskouluihin 11 miljoonaa euroa.

Leikkaukset olisivat johtaneet resurssi- ja erityisopettajien vähentämiseen, ryhmäkokojen kasvattamiseen ja koulunkäyntiavustajien vähentämiseen.

ILMOITUS

Loput 5,5 miljoonaa euroa menevät varhaiskasvatukseen, ammatilliseen koulutukseen, lukioihin ja oppilas- ja opiskelijahuoltoon.

Arhinmäki kuvaa tapahtumaketjua näin:

– Ensin kokoomus, vihreät ja SDP leikkasivat koulutuksesta vasemmistoliiton tiukasta vastustuksesta huolimatta. Vihreät ovat julistaneet sosiaalisessa mediassa neljä kuukautta, että mitään leikkauksia ei ole tehty koulutukseen. Vasemmistoliitto on uudestaan ja uudestaan osoittanut leikkaukset, nostaneet niitä esille ja esittäneet niiden kumoamista. Tämä on nostanut poliittista painetta. Tänään tämä pitkäjänteinen työ tuottaa tulosta, iso osa koulutusleikkauksista peruttiin. Poliittinen paine kasvoi liian kovaksi. (Ja nyt vihreät siis juhlivat säästöjen perumista, säästöjen joita heidän mukaansa ole edes tehty.)

Vihreät saavat arvostelua

Vasemmistoliitto ei hyväksynyt koulutusleikkauksia joulukuussa, ja jäi siksi niin sanotun budjettisovun ulkopuolelle.

– Esitimme valtuuston kokouksessa, että koulutuksesta ei leikattaisi vaan siihen tehtäisiin lisäsatsauksia, Arhinmäki kertoo

– Olemme tämän jälkeen kaikissa mahdollisissa vaiheessa esittäneet koulutusleikkausten perumista ja jatkaneet asiasta keskustelua. Olemme kerta toisensa jälkeen torjuneet spinnauksen, ettei koulutuksesta muka leikattaisi Helsingissä.

Arhinmäki viittaa siihen, että vihreät ovat sosiaalisessa mediassa esittäneet koulutussäästöjen pienenemisen voitoksi, kun joulukuussa torjuttiin pormestari osa Jan Vapaavuoren esittämästä 50 miljoonan euron kasvatus- ja koulutusleikkauksesta. Nyt lautakunnan tekemä päätös tuli Vihreiden esityksen pohjalta.

– Mielenkiintoista on se, miten erityisesti vihreät ensin neljä kuukautta raivokkaasti spinnasivat, ettei mitään leikkauksia ole koulutukseen tehty. Ja nyt sitten yhtäkkiä peruvat suurimman osan niistä vaikka mitään leikkauksia ei ole tehty. Mutta hyvä niin!, Arhinmäki toteaa ja valittelee sitä, että kaikkia leikkauksia ei vieläkään pureta.

– Vasemmistoliitto esitti lautakunnassa, että myös Helsinki-lisän leikkaus ja leikkaukset mm. ammatilliseen koulutukseen ja päiväkotien ruokahuoltoon perutaan. Nämä esitykset hävisimme äänestyksessä.

Vasemmisto esitti 27 miljoonaa euroa

Vasemmistoliitto esitti lautakunnan kokouksessa 27 miljoonan euron budjettiylitystä. Summa oli joulukuussa leikattua summaa suurempi, koska siihen sisältyi koronapandemian aiheuttaman tuen tarpeen rahoitus kasvatuksen ja koulutuksen toimialan arvion pohjalta.

– Olen iloinen, että leikkauksia on osittain päädytty perumaan. Pettymys kuitenkin on, että niitä ei peruttu kokonaan, vasemmistoliiton kaupunginvaltuutettu ja lautakunnan jäsen Petra Malin sanoo sanoo Ylellä

Malin laskee, että kasvatuksen ja koulutuksen budjetti yhä 9,5 miljoonaa euroa vajaa.

Lautakunnan toinen vasemmistoliittolainen jäsen ja kaupunginvaltuutettu Vesa Korkkula myös harmittelee sitä, ettei vasemmistoliiton esitys mennyt läpi.

– On täysin kestämätöntä, että koronan aiheuttamassa oppimisen kriisissä ehdotetaan leikkauksia koulutukseen ja samaan aikaan Helsingin tilikauden tulos oli vuonna 2020 yhteensä 497 miljoonan euron edestä voitollinen, hän kirjoitti facebookiin kokouksen jälkeen tiistaina.

– Mitään tarvetta leikkauksille ei ole ja on aika orwellilaista, että leikkauksista ei edes puhuta leikkauksina vaan “tuottavuustoimenpiteinä”.

Asiaa käsitellään seuraavaksi kaupunginhallituksessa ja sen jälkeen kaupunginvaltuustossa. Valtuusto tekee myös lopullisen päätöksen.