IPS/Stanislaus Jude Chan

Kolme vakuutusyhtiötä on haastanut Argentiinan ja Bolivian Maailmanpankin alaiseen sijoituskiistojen välitystuomioistuimeen. Yhtiöt epäilevät menettäneensä tuottoja, kun Argentiina ja Bolivia peruivat eläkejärjestelmiensä yksityistämisen. Juttuja puidaan suljettujen ovien takana.

Argentiina ja Bolivia kokeilivat eläkejärjestelmiensä yksityistämistä 1990-luvulla, mutta yksityiset järjestelmät osoittautuivat kalliiksi ja huonosti eläkkeensaajia palveleviksi. Niinpä maat peruivat eläkejärjestelmiensä yksityistämisen, Argentiina vuonna 2008 ja Bolivia 2009.

Nobelin taloustieteen palkinnon saanut Joseph Stiglitz ja yli sata korkean tason taloustieteilijää ja kehitysasiantuntijaa on allekirjoittanut lausunnon, jossa tuomitaan vakuutusyhtiöiden hanke.

Lausunnossa todetaan muun muassa, että Argentiinan ja Bolivian päätökset olivat oikeutettuja. Sitä pidetään tuomittavana, että investointisopimusten sovittelumenettely sallii suuryritysten haastaa suvereeneja valtioita oikeuteen vain jatkaakseen voittojen keräämistä.

Jos Argentiina ja Bolivia häviävät kiistansa yhtiöiden kanssa, niiden kansalaisten täytyy maksaa miljoonia dollareita vauraille rahoitusyhtiöille, vaikka yksityistäminenkin kutisti heidän eläkkeitään. Lausunnon allekirjoittajien mukaan tapauksen tulisi toimia varoituksena maille, jotka harkitsevat eläkejärjestelmiensä yksityistämistä.

Englanninkielinen versio