Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Ammattiliiton jäsenyys voi tulla halvemmaksi ja sillä saa paljon enemmän.

Loimaan kassaksi kutsuttu Yleinen työttömyyskassa YTK sai tänään 500 000:n jäsenensä. Vuonna 1991 perustettu YTK on Suomen suurin työttömyyskassa. Se edustaa jo lähes joka neljättä suomalaista palkansaajaa.

YTK tiedotti maanantaina, että tänään siihen on liittynyt 201 uutta jäsentä. Jäsenkasvu tulee suurelta osin alle 35-vuotiaista.

– Olemme nuorentuneet kymmenen vuotta viimeisen vuosikymmenen kuluessa. Vuonna 2011 jäsenemme oli keskimäärin 49-vuotias, nyt 39-vuotias. Ihmisiä liittyy meille kaikilta aloilta, aina opettajista it-alan ammattilaisiin, teollisuutta ja rakentamista unohtamatta, YTK:n tiedotteessa kertoo asiakkuus- ja viestintäjohtaja Ilona Kangas.

YTK:n kasvu on ollut tasaista ja jatkuvaa, mutta viime vuoden poikkeuksellinen tilanne toi uusia jäseniä ennätysmäärän. Vuonna 2020 kassaan liittyi 87 092 palkansaajaa.

YTK:n kautta palkansaajat saavat ansiosidonnaisen työttömyysturvan, mutta eivät ammattiliittojen tarjoamia muita palveluita. Sen kiinteä jäsenmaksu on tänä vuonna 119 euroa.

Monen ammattiliiton kokonaisjäsenmaksu on halvempi ja sillä saa ansiosidonnaisen työttömyysturvan lisäksi luottamusmiehen ja liiton aluetoimistojen tarjoaman tuen työpaikalla, liiton antaman oikeudellisen avun ilman omavastuuta ja oikeudenkäyntikulujen enimmäismäärää, kattavan työsuhdeneuvonnan sekä alan työehtosopimuksen tuntemisen läpikotaisin.