IPS/Jorge Luis Baños

Maailman meteorologisen järjestö WMO on päättänyt vuosikokouksessaan poistaa trooppisten syklonien nimilistasta neljä nimeä. Ennätyksiä rikkonut vuoden 2020 hurrikaanikausi johti Dorianin, Lauran, Etan ja Iotan siirtämiseen eläkkeelle.

Nämä neljä viime kauden hurrikaania olivat niin tuhoisia, että WMO:n Pohjois-Amerikkaa, Karibiaa ja Keski-Amerikkaa valvova paikalliselin päätti ruksata nimet yli äärimmäisten sääilmiöiden rotaatiolistasta.

Ilmatieteen laitokset kautta maailman antavat hurrikaaneille nimiä, jotta äärimmäisiä sääilmiöitä ei sekoitettaisi toisiinsa. Nimeäminen auttaa myös varoitusten antamisessa. Eri alueilla on eri nimeämisperiaatteet, ja esimerkiksi Atlantin eteläisellä puoliskolla nimet ovat aakkosjärjestyksessä ja miesten ja naisten nimet vuorottelevat.

Kun myrsky aiheuttaa erityisen suuria ihmishenkien menetyksiä ja aineellisia tuhoja, sen nimi poistetaan listasta ja korvataan uudella. Vuodesta 1953 lähtien Atlantin rotaatiosta on otettu pois 93 nimeä.

Viime hurrikaanikausi oli ennätyksellinen. Se alkoi varhain ja vauhdilla, toukokuusta heinäkuuhun Atlanttia piiskasi yhdeksän nimettyä myrskyä.

Dorian oli voimakkain Bahamalle iskenyt myrsky koko myrskykirjanpidon aikana. Kolme neljännestä saaren taloista vaurioitui ja vahingot arvioitiin noin 2,9 miljardiksi euroksi. Laura moukaroi USA:n Louisianaa ja vaati yli 70 kuolonuhria. Eta ja Iota ruhjoivat Nicaraguaa vain kahden viikon välein marraskuussa, jolloin sesonki yleensä on jo lopuillaan. Myrskyjen vaikutuspiirissä oli 8,3 miljoonaa ihmistä Nicaraguan lisäksi Hondurasissa ja Guatemalassa.

Englanninkielinen versio