Lehtikuva/Ye Aung Thu

Myanmarissa armeija on kaikkialla. Armeija eli Tatmadaw saa ison osan budjettivaroista, mutta harjoittaa lisäksi laajaa liiketoimintaa.

Myanmarin armeijan omistuksia hoitaa kaksi yhtiötä.

Myanmar Economic Corporation (MEC) on holding-yhtiö, joka toimii muun muassa useilla teollisuuden aloilla sekä kaivostoiminnassa ja telekommunikaatioaloilla. Sillä on myös pankki ja vakuutusyhtiö.

Myanma Economic Holdings Limited (MEHL) hoitaa Myanmarin armeijan eläkevaroja. Myös se omistaa kaivoksia ja pankin. Lisäksi se toimii rakennus-, tupakka- ja ruokateollisuudessa sekä maataloudessa ja turismissa. MEHL:illä on monopoli jalokivien kaivamiseen sekä sopimuksiin ulkomaisten investoijien kanssa. Se tekee yhteistyötä ”kultaisen kolmion” huumeruhtinaiden kanssa.

Siviilihallitus käynnisti viime kesänä tutkimuksen joistakin armeijan intressiristiriidoista.

Armeija alkoi liiketoimensa Ne Winin kaapattua vallan 1962. Tarkoituksena oli, että se pystyisi itse rahoittamaan toimintansa. MEHL perustettiin 1990 ja MEC 1997.

Johtavien kenraalien perheillä on laajaa omaa liiketoimintaa. Esimerkiksi kaappausjohtaja Min Aung Hlaingin pojalla Aung Pyae Sonella on enemmistöosuus valtakunnallisesta Mytel-puhelinyhtiöstä sekä muita omistuksia.

Vaikka helmikuun kaappauksessa kaadettu Aung San Suu Kyin johtama siviilihallitus oli pitkälti armeijan peukalon alla, se käynnisti viime kesänä tutkimuksen joistakin MEHL:n intressiristiriidoista. Kenraalien huoli liiketoimintaan puuttumisesta lienee yksi syy helmikuun kaappaukseen.