All Over Press/Cesar Grego

Aikana ennen internetiä seurapomoja huijattiin joskus raa’astikin.

Suomalaistenkin jalkapalloseurojen sähköpostit täyttyvät jatkuvasti yhteydenotoista, joissa yritetään kaupitella pelaajia ympäri maapallon. Näistä viesteistä löytyy usein CV, fysiikkatestituloksia ja videoita, joihin on leikattu tarjokkaan parhaimpia edesottamuksia kentällä.

Kuvattuna ovat näyttävimmät kikat, komeimmat maalit ja räväkimmät liukutaklaukset, mutta vaikkapa hitautta tai huonoja sijoittumisia kentällä ei mieluusti paljasteta. Osalla viesteistä on suoraan huumoriarvoa. Eräälle suomalaiselle divariseuralle tarjottiin pelaajaa, joka olisi 30 metrin matkalla nopeampi juoksija kuin Usain Bolt.

Isommilla seuroilla on mahdollisuudet pelaajatarkkailuun, mutta jotkut poppoot voivat joskus perustaa päätöksentekonsa näihin viesteihin. Silloin arpa on usein tyhjä, vaikka joskus yhteydenotoissa tarjotaan aidosti laadukkaitakin tekijöitä.

Ennen sujuvasti käytettävien audiovisuaalisten tallennuslaitteiden ja tiedonvälityksen mullistaneen internetin aikakautta ei pelaajista kertynyt välttämättä informaatiota seuroille asti, joten seurapamppuja vedettiin ajoittain raa’asti höplästä.

Kuuluisin esimerkki tästä on Suomessakin piipahtanut Ali Dia, joka myytiin Southamptonin manageri Graeme Sounessille Senegalin maajoukkuehyökkääjänä. Sounessin puijaajana oli Dian opiskelukaveri, joka esitti puhelinsoitossa George Weahia markkinoiden Diaa serkkunaan ja huippupelurina. Taidot olivat oikeasti puhdasta puulaakiluokkaa, mutta silti Dia pääsi Valioliigakentille yhdessä matsissa, ollen itse asiassa jopa lähellä maalintekoa.

ILMOITUS

Vielä erikoisemman ”ammattilaisuran” tahkosi käytännössä pelitaidoton brasilialainen Carlos Kaiser, joka oli koko 1980-luvun eri ammattilaisjoukkueiden pelaajalistoilla ollen käytännössä koko ajan ”loukkaantuneena”. Kaiserin vammat olivat tekaistuja, ja seurasta toiseen hän pääsi usein suosittelujen ansiosta. Hän kun oli hyvää pataa monen aidon huippupelaajan kanssa.

Kaiser teki usein lyhyen sopimuksen. Sen aluksi sovittiin tehtävän fyysistä treeniä, mutta kun varsinaiset joukkueharjoitukset alkoivat, saattoivat reisilihakset ”revähtää”, eikä tuolloin seuroilla ollut lääketieteellisiä keinoja todentaa vammojen aitoutta.

Kaiser maalasi itselleen mainetta ”tavoiteltuna” pelaajana myös höpöttämällä leikkikännykkään tekoenglantia ja kertomalla brassitoimittajille olemattomista uroteoistaan Euroopassa. Kun pelaajaesittelyssä hän olisi joutunut esittelemään pelitaitojaan, Kaiser potki kaikki pallot katsomoon faneille. Kerran häntä uhkasi kentälle joutuminen. Ovelana veikkona Kaiser kävi kuitenkin vaihtopenkiltä käsin nappaamassa itselleen punaisen kortin tapellessaan pilkkahuutoja esittäneiden vastustajan fanien kanssa.

Enää Kaiser ei voisi tehdä uraa futista pelaamattomana ammattilaisena. Hänen, Ali Dian ja vuonna 1970 yhden pelin Paris Saint-Germainissa pelanneet Živko Lukićin tarinat ovat tosin jalkapalloromantiikkaa parhaillaan. Lukić kun pelasi nuorena Belgradissa FK Partizanin junioreissa, mutta opiskeli tuon jälkeen hammaslääkäriksi pelaten omaksi huvikseen. Muodostumassa ollut PSG oli kunnianhimoinen hakien nousua, ja Lukić möi itsensä seuraan olemattomilla näytöillään. Hän pääsikin kerran kentälle vastustajan tähtipelaajan päällystakiksi joutuen kuitenkin itse elämänsä pyöritykseen.

Vakiorivin ykköskohteessa Liverpool kohtaa Aston Villan. Tiistaina Real Madridin 3–1 tyrmäämäksi Mestareiden liigan puolivälierien ensimmäisessä ottelussa joutunut kotijoukkue jää kuluvalla kaudella kauaksi mestaruudesta. Toisaalta Liverpool onnistui viime viikonloppuna voittamaan Arsenalin 3–0, joten Merseysidellä voidaan vielä taistella europaikoista myös sarjasijoituksen perusteella. Keskikastissa killuva Aston Villa onnistui puolestaan voittamaan viime viikonloppuna Fulhamin 3–1 katkaisten neljän ottelun voitottoman putken. Kakkosen oheen ykkönen.

Vakioveikkauksen peliaika päättyy lauantaina 10.4. klo 16.58. Kansan Uutiset suosittaa 64 merkin järjestelmää: 2(1), 2(X), 1(2), 2, 1, 1, 1(2), 1(X), 1, 1, 2(1), 1, X.