Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Mikäli kaikki menee suunnitellusti, heinäkuussa voidaan palata hyvin lähelle normaalitilaa, kerrotaan hallituslähteestä STT:lle. Jo kesäkuussa on paljon vähemmän rajoituksia voimassa kuin nyt. Rajoituksia on tarkoitus purkaa asteittain.

Hallituksen arvio perustuu muun muassa siihen, että rokotusaikataulun mukaan kaikki halukkaat aikuiset pitäisi olla rokotettuna kesäkuun lopussa.

Hallitus kokoontuu tänään illansuussa Säätytaloon pohtimaan, missä järjestyksessä ja millä tavalla epidemian vuoksi käyttöön otettuja rajoitustoimia puretaan. Kyseessä on niin sanottu exit-suunnitelma, joka viitoittaa tietä ulos kriisistä. Sekä rokotusten että kausivaihtelun odotetaan helpottavan tautitilannetta kesää kohti, vaikka myös tilanteen paheneminen nykyisestä on yhä mahdollista.

Rajoitustoimien purussa pitää tasapainoilla sen välillä, kuinka selkeitä päivämääriä tai takarajoja annetaan ja kuinka paljon pitää seurata tautitilanteen kehittymistä. Annettavista aikatauluista on tarkoitus käydä tänään keskusteluja. Isompaa vääntöä rajoitustoimien purusta ei tiettävästi ole hallituspuolueiden kesken.

Neuvottelu alkaa Säätytalossa kello 17.