Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Perussuomalaiset eivät puoluesihteerinsä mukaan ole ylikansallisten yritysten juoksupoikia. Kuitenkin puheenjohtaja Jussi Halla-aho vastustaa kaivosveroja, vaikka pohjoisen kaivoskunnissa on jouduttu korottamaan kuntaveroja.

Halla-aho meppinä äänesti myös EU:n ja Kanadan välisen vapaakauppasopimus Cetan puolesta. Sen astuessa voimaan yritykset voivat haastaa valtion oikeuteen, jos valtio toimii niiden etujen vastaisesti. Suomen ympäristö- ja työlainsäädäntö ei siten koskisi kanadalaisia kaivosyhtiöitä.

Poliitikkojen lehmänkauppoja pahempi ongelma on virkamiesten rakenteellinen korruptio. Euroopan suurimpaan, Kittilän Suurikuusikon kultakaivokseen luvat antaneita virkamiehiä siirtyi kanadalaisen yhtiön palvelukseen. Jätealtaat tehtiin halvalla, osakkeenomistajien voittoja ajatellen.

Nyt altaat vuotavat syanidia pohjavesiin. Seurujoen kalakuolemien jälkeen tehtiin jäteputki Ounasjoen Loukiseen ilman lainvoimaista lupaa. Kaivosyhtiölle se tuli halvemmaksi kuin rakentaa toimiva jätevedenpuhdistamo. Kuinka häikäilemättömäksi toiminta menee, kun Ceta ratifioidaan?

Jari Laiho
Laitila