Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Perustuslakivaliokunnan jäsen Anna Kontula toteaa, että perusoikeudet ovat pahan päivän varalle.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Anna Kontula muistuttaa siitä, että perustuslain ideana on estää poliitikkoja tekemästä harkitsemattomia ratkaisuja yhteiskunnan ja oikeusjärjestyksen ydinasioissa.

– On huomattu, että edustuksellinen demokratia voi joskus ns. lähteä lapasesta, ja siksi tärkeimpiin asioihin on pantu tämmöinen automaattijarru, hän toteaa twitterissä torstaina.

Kontula on eduskunnan perustuslakivaliokunnan jäsen ja oli keskiviikkona hyväksymässä valiokunnan yksimielistä lausuntoa hallituksen esitykseen liikkumisrajoituksista. Valiokunta tyrmäsi esityksen.

”Perusoikeuksia ei ole säädetty hyvän päivän varalle, vaan pahan”.

Perustuslakivaliokunnan tehtävä on tarkastella lakiesitysten perustuslainmukaisuutta.

Ei niin väliä?

– Viimeisen viikon aikana minulle on syntynyt mielikuva, että monien somekeskustelijoiden mielessä poikkeusolot tarkoittavat, että mm. perusoikeuksista ei niin tarvitse välittää. Tämä on virhepäätelmä: perusoikeuksia ei ole säädetty hyvän päivän varalle, vaan pahan, Kontula muistuttaa.

ILMOITUS

– Perustuslain automaattijarru on tehty suojaamaan järjestelmää ja perusoikeuksia juuri niissä tilanteissa, jolloin ihmiset alkavat ajatella, että ei näiden kanssa niin tarkkaa ole. Koska juuri silloin on tärkeää pysähtyä ja ajatella toisenkin kerran.

Mikä tahansa ei käy

Kontula huomauttaa, että lähes kaikkia perusoikeuksia voidaan rajata tietyin ehdoin tavallisellakin lailla, ja poikkeusolojen säädöksillä vielä enemmän.

– Mutta edes poikkeusoloissa mikä tahansa ei käy, eikä poikkeusolo (tai pandemia) itsessään ole vielä perustelu yhdellekään perusoikeusrajoitukselle, hän painottaa.

– Perustuslakivaliokunta on käsitellyt ja kuitannut useita koronalakeja, joitakin isommin, toisia pienemmin huomautuksin. Tällä kertaa tosi isoin, koska aihetta oli. Se on meidän kaikkien turva, ei joku ylimääräinen kiusa.