Lehtikuva/Markku Ulander

Perussuomalaiset nousi johtoon.

Perussuomalaiset ja kokoomus ohittivat pitkään kannatuskyselyissä ykkösenä olleen SDP:n tänään torstaina julkaistusta Ylen kuntavaalimittauksessa.

Perussuomalaisten kannatus on nyt 19 prosenttia. Kakkosena on kokoomus, jota kyselyssä kannatti vastaajista.

SDP menetti puolueista eniten kannatustaan,1,5 prosenttiyksikköä. Nyt sitä kannatti 18,0 prosenttia kyselyyn vastanneista. SDP on tullut alaspäin myös helmikuussa ja maaliskuussa.

Vasemmistoliiton kannatus on 7,8 prosenttia. Sen edellä ovat keskusta, 12,5 prosenttia, ja Vihreät, 12,1 prosenttia. Vihreät on mittausjakson aikana kasvattanut kannatustaan puolueista eniten, 1,1 prosenttiyksikköä.

Kannatusmittauksen Ylelle tehneen Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Tuomo Turja arvioi Ylellä, että vihreät on vienyt kannatusta vasemmistoliitolta.

– Vasemmistoliitto on menettänyt kannattajia erityisesti naisissa, nuorissa ja Etelä-Suomessa asuvien joukossa. Vihreät on saanut kannattajia samoissa ryhmissä, Turja sanoo.

RKP:n kannatus pysyi 4,3 prosentissa. Kristillisdemokraatteja kannatti 4,0 prosenttia. Liike Nyt sai kannatusta 1,3 prosenttia ja muut 2,3 prosenttia. Turjan mukaan ryhmä muut aktivoituu kuntavaalien alla.