Lehtikuva/Jussi Nukari

Korona on lisännyt perheiden taloudellisia ja sosiaalisia ongelmia. Jos voimme maksuttomalla aamupalalla helpottaa lasten ja perheiden arkea, haluamme sen tehdä, sanoo varapuheenjohtaja Jussi Saramo.

Vasemmistoliitto ajaa maksutonta aamupalaa kouluihin kunta kerrallaan. Puolueen valtuutetut ovat jättäneet asiaa koskevan aloitteen ainakin 43 kunnassa Helsingistä Utsjoelle ja Turusta Rovaniemelle.

Vasemmistoliitto tekee valtakunnallisesti vaikuttavaa kuntapolitiikkaa valmistelemalla valtakunnallisesti yhteisiä aloitteita, joita sitten ajetaan kunnissa eteenpäin.

Vasemmistoliitto perustelee aamupala-aloitetta sillä, että peruskouluikäisistä huomattava osa ei syö aamupalaa joka arkiaamu. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kouluterveyskyselyn mukaan 4. ja 5. luokkalaisista luku on 26 prosenttia, ja 8. ja 9. luokkalaisten osalta jopa 41,4 prosenttia.

– Kaikissa kodeissa ei ole samanlaisia edellytyksiä huolehtia ravitsevasta aamiaisesta lapsille. Tutkimukset kuitenkin ovat osoittaneet yhteyden terveellisen aamupalan ja koulumenestyksen välillä. Tavoitteenamme on, että kaikilla lapsilla on yhtäläiset mahdollisuudet jaksaa ja pärjätä koulussa, opetusministeri Jussi Saramo sanoo.

– Korona on lisännyt perheiden taloudellisia ja sosiaalisia ongelmia. Jos voimme maksuttomalla aamupalalla helpottaa lasten ja perheiden arkea, haluamme sen tehdä.

ILMOITUS

Rovaniemellä aloite on edennyt jo kokeiluvaiheeseen ja osassa peruskouluista tarjotaan nyt maksutonta aamupalaa. Kokeilun tulokset ovat olleet positiivisia.

– Toivon yhteisen aamiaishetken mahdollistavan oppilaiden kohtaamisen ja näin lujittavan koulujen yhteisöllisyyttä. Toki aamupala koululla on myös tervetullut käytännön helpotus perheiden usein kiireisiin aamuhetkiin, sanoo Rovaniemellä aloitteen jättänyt kunnallisjärjestön puheenjohtaja Tiina Outila.

Otila kertoo, että vaikka paine säästöihin on kova, kokeilu on otettu hyvin vastaan.

– Kunnissa tarvitaan nyt konkreettisia tekoja nuorten hyvinvoinnin edistämiseen.

Vasemmistoliiton valtuutetut ovat jättäneet tähän mennessä aloitteen seuraavissa kunnissa: Turku, Tampere, Raisio, Järvenpää, Joensuu, Valkeakoski (kokeilu ollut jo käynnissä), Kouvola, Kokkola, Hyvinkää, Riihimäki, Lahti (laajennus nykyiseen), Ylöjärvi, Parainen, Oulu, Lieksa, Jyväskylä, Helsinki, Kempele, Rauma, Kokkola, Loimaa, Forssa, Kirkkonummi, Saarijärvi, Kangasala, Riihimäki, Loppi, Seinäjoki, Tuusniemi, Jämsä, Parainen, Kotka, Utsjoki, Kirkkonummi, Raasepori, Liminka, Sastamala, Pieksämäki, Raisio, Jokioinen, Kalajoki ja Rovaniemi.