Asko-Matti Koskelainen

Jatkossa liiton tekemät sopimukset koskevat vain liiton jäseniä, ammattiliiton varapuheenjohtaja muistuttaa. Rusinat pullasta -noukkijoiden aika on ohi.

Teollisuusliiton varapuheenjohtajan Turja Lehtosen mukaan Teknologiateollisuuden päätös irtaantua työehtosopimustoiminnasta romuttaa laajasti yleissitovuutta ja nostaa ammattiliittoon kuulumisen aivan uuteen arvoon.

”Yleissitovuuden poistumisen myötä kenellekään ei tule jatkossa enää mitään automaattisesti. Tämä on nyt tärkeää huomioida, eli niin sanottujen ´järjestelmälokkien` ja ´rusinoiden pullasta` noukkijoiden aikakausi alkaa olla lopullisesti ohi”, Lehtonen kommentoi blogissaan Teknologiateollisuuden viikko sitten ilmoittamaa strategianmuutosta.

Lehtosen mukaan on jatkossakin on päivänselvää, että ammattiliitto tekee työehtosopimuksia yritysten kanssa. Mutta silloin ne koskettavat vain liittoon kuuluvia, eikä kaikkia työntekijöitä, kuten nyt yleissitovassa maailmassa.

Kaikki työpaikoilla tehdyt paikalliset sopimukset raukeavat ensi syksynä 30. marraskuuta, jolloin nykyiset Teknologiateollisuuden työehtosopimukset lakkaavat olemasta. Paikalliset sopimukset ovat osa työehtosopimusta ja työehtosopimuksen loppuessa loppuvat myös paikalliset sopimukset.

”Tähän on myös hyvä varautua, että esimerkiksi käytössä olevat työaikaratkaisut pääsääntöisesti päättyvät ja tilalle astuu vain lainsäädännön mahdollisuudet sopia työpaikoilla”, Lehtonen kehottaa.

ILMOITUS

Bulvaani tai paperitiikeri

Teollisuusliiton varapuheenjohtaja ei usko vastapuolen puheisiin ”uudesta tilanteesta”. Lehtonen pitää niitä silmänlumeena.

”Uusi perustettu yhdistys, jossa ei ole ainakaan vielä juurikaan jäseniä ja ei tule olemaan yhtään työntekijää, on käytännössä sama kuin bulvaani tai paperitiikeri kansan kielessä.”

Hän kehottaa liiton jäseniä valmistautumaan kovaan taistoon tulevana syksynä. Jäsenille on saatava säädylliset työehdot, ”vaikka sitten joukkovoimalla, mikäli muu ei auta”.

Juuri äsken tuli kuluneeksi 50 vuotta legendaarisesta Metallin seitsemän viikon lakosta.

”Toivon totisesti, että historia ei toista itseään, vaan asiat saadaan sopimalla hoidettua. Haluan korostaa, että ay-liike on sopijajärjestö, mutta tarpeen vaatiessa myös ajamme tavoitteitamme kovin ottein”, Lehtonen kirjoittaa.