IPS/Rebecca Murray

YK:n Jemenin erikoislähettiläs Martin Griffiths varoitti puhutellessaan YK:n turvallisuusneuvostoa, että maailman pahin humanitaarinen kriisi on nopeasti muuttumassa entistäkin pahemmaksi. Luvassa on nälkää, vammoja ja kuolemaa.

Kun taistelut kiihtyvät, vaara uhkaa myös miljoonaa maansisäistä pakolaista.

– Molempien osapuolten sotajoukot ovat kärsineet raskaita tappioita tarpeettomassa taistelussa. Järkyttävät raportit kertovat, että lapset yhä suuremmassa määrin joutuvat mukaan sotatoimiin ja menettävät tulevaisuutensa, Griffiths sanoi.

Jemeniläisten lisäksi kärsivät myös siirtolaiset. Griffiths vaati riippumatonta tutkimusta massiivisesta tulipalosta, joka maaliskuun alkupuoliskolla riehui ylikansoitetussa pidätysleirissä maan pääkaupungissa Sanaassa. Palossa kuoli 40 ja vammautui lähes 200 ihmistä. Useimmat olivat etiopialaisia siirtolaisia. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan palo johtui huthi-kapinallisten piittaamattomasta aseiden käytöstä.

Erikoislähettiläs huomautti, että leiripalon kaltaiset tapahtumat edustavat vain murto-osaa pitkittyneen sodan aiheuttamasta kivusta ja kärsimyksestä. Jemenin tragediaa kärjistämään on nyt tullut myös nälänhätä.

ILMOITUS

– Humanitaarisista syistä olisi pikaisesti solmittava maanlaajuinen aselepo ja avattava Sanaan lentokenttä sekä taattava polttoaineen ja muiden hyödykkeiden esteetön pääsy satamista maahan, Griffiths vaati.

USA:n YK-lähettiläs Linda Thomas-Greenfield kuvaili turvallisuusneuvostolle Jemenin tilannetta helvetiksi maan päällä.

– Rauha on mahdoton niin kauan kuin huthit jatkavat heltymätöntä sotaansa jemeniläisiä ja Jemenin naapurivaltioita vastaan. Turvallisuusneuvostossa lausutut tuen sanat jemeniläisille eivät riitä, nyt tarvitaan toimintaa, Thomas-Greenfield totesi.

Englanninkielinen versio