Jarkko Mänttäri

Minulla on perusteita otaksua, että Suomen turvesuot ovat maamme merkittävin ilmastosaasteen lähde. Alin osa turpeesta maatuu mullaksi ja metaanikaasuksi. Kaasu nousee ilmakehään. Metaanikaasu on yli 20 kertaa tuhoisampaa kuin hiilidioksidi. Suokaasu heikentää ilmakehän otsonikerrosta.

Metaanikaasua kertyy monista muistakin kohteista: esimerkiksi Näsijärvestä sitä nousee miljoonien arvosta vanhan paperitehtaan sistausjätteestä.

Vanhat kaatopaikat suotavat kaasua. Viemäriverkostossa olisi kaasua vaikka koko julkiselle liikenteelle, mutta nyt kaasu poistuu viemärin ilmastointiputkien kautta ilmakehään. Hiljaisuudessa kaasua poistuu myös hautausmailta. Kuution kokoisesta omakotitalon kompostista syntyy kaasua noin kahdentuhannen kilometrin ajoon henkilöautolla.

Maamme hallitus kipuilee suoturpeen kanssa. Pitäisikö turpeen polttoa jatkaa vai suot suojella ja niiden ojitus tukkia? Minun mielestäni turpeen poltto tulisi heti kieltää ja suon suojelualueen voisi vaikka kymmenkertaistaa. Turpeen käyttö tulisi aluksi nostaa ainakin viisinkertaiseksi. Tarvitaan rohkeutta ilmastonsuojelussa ja myös talouden hoidossa.

Suomen suoalueilla on kaksi kertaa enemmän energiaa kuin Suomen metsissä. Tavoitteena pitää olla kaasupäästöjen talteenotto ja hyötykäyttö. Suoturve kerätään vuorenkokoiseen aumaan ja peitellään kuten esimerkiksi Tarastenjärven kaatojätteet on käsitelty. Kertyvä kaasu voidaan käyttää liikennekaasuna, lämmitykseen tai sähköntuotantoon. Turveaumoja voidaan kerätä huoltoasemien läheisyyteen, kaasuputkistojen viereen tai vaikkapa nykyisten turpeenpolttolaitosten alueelle – uusi kaasupoltin vain, ja turve palaa puhtaana ja tehokkaasti.

Turpeen kaasutus olisi ilmastoloikka, talousloikka ja työllisyysloikka. Suomesta tulisi energiatuotannon suurvalta.

Raimo Lepistö
Juupajoki

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi 142eur

Tarjous uusille kestotilaajille!

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi nyt vain 142€ – säästä 20 euroa.
Voit maksaa tilauksesi 3, 6 tai 12 kuukauden erissä. Kestotilaajana saat lukuoikeuden myös digilehteen.
Tarjous uusille kestotilaajille on voimassa 18.4. saakka.

Tilaa tästä!