Lehtikuva/Martti Kainulainen

Suojelupoliisi ei tiistaina varoittanut ensimmäistä kertaa äärioikeistolaisen terrorismin uhkasta, mutta nyt se teki sen aiempaa painokkaammin. Sen mukaan kyseessä ei ole enää pelkkä uhoaminen, vaan viitteitä on myös konkreettisten tekojen valmistelusta.

Uutta Supon arviossa on myös se, että äärioikeistolaisten terroristien aatteellisista vaikuttimista mainitaan niin sanottu väestönvaihtoteoria.

”Tämä salaliittoteoreettinen viitekehys nojaa ajatukseen maahanmuuton ja monikulttuurisuuden muodostamasta perustavanlaatuisesta uhkasta länsimaiselle valkoiselle väestölle. Väestönvaihtoteoriaan nojautuvat näkemykset ovat korostuneet useassa äärioikeistolaisessa terrori-iskussa.”

Suomessa väestönvaihto kuuluu perussuomalaisten sanavarastoon. Sitä on pitänyt esillä puolueen johtokaksikko Jussi Halla-aho ja Riikka Purra. Molemmat älähtivät tiistaina Supon analyysistä, mutta eivät sille itselleen, vaan Helsingin Sanomille, joka mainitsi tämän kaikille vähänkin asioita seuraavalle ilmiselvän yhteyden.

Sopii ihmetellä miksi, koska he itse käyttävät sanaa, ja monet puolueen kansanedustajat liittyivät tiistaina joukkoon.

ILMOITUS

Viime viikolla Halla-aho leimasi Opettajien ammattijärjestön OAJ:n mamukiimaiseksi. Perussuomalaisten ajattelun mukaan on olemassa erilaisia eliittejä, jotka kaivavat maata suomalaisten alta ja pyrkivät jopa vaihtamaan suomalaiset Afrikasta ja Lähi-idästä tuodulla väestöllä.

Väestönvaihto on kymmenisen vuotta vanha Ranskassa syntynyt teoria, jonka äärioikeisto on omaksunut meillä ja muualla.

Väestönvaihdosta ja mamukiimasta puhuminen ovat joitakin esimerkkejä siitä, miten perussuomalaiset lietsovat salaliittoteorioita ja epäluottamusta sinne tänne.

Viime viikon aihe oli Naton alaisen StratComin tutkimus naisiin kohdistuvasta verkkohäirinnästä. Se kertoi kaikkien viiden hallituspuolueen puheenjohtajien, jotka ovat naisia, olevan jatkuvan vihakampanjan kohteina sosiaalisessa mediassa.

Tutkimuksessa todetaan, että jatkuva vihapuhe ja alatyylinen palaute ovat uhka Suomen demokratialle. Sillä viitataan toissa vuonna julkaistuun valtioneuvoston tutkimukseen, jonka mukaan 28 prosenttia vihapuheen kohteeksi joutuneista päätöksentekijöistä kokee halunsa osallistua poliittiseen päätöksentekoon vähentyneen.

StratComista Halla-aho heitti kannattajilleen syötin kysymällä, onko pääministeri Sanna Marinin kanslia tilannut itseään koskevan tutkimuksen. Ei ollut, vaan tutkimus laitettiin liikkeelle jo edellisen hallituksen toimesta. Törkypalaute kuitenkin kertoi, että ”kysymys” oli täyttänyt tarkoituksensa.

Käsitteillä voi flirttailla ja sanoilla leikitellä oman kannatuksen kasvattamiseksi, mutta joskus leikillä on karut jäljet – eikä tämä ole vain teoriaa.

Supon vuosikirjassa viitataan Uuden-Seelannin Christchurchin terrori-iskuun vuonna 2019, jota inspiroi yhtenä tekijänä väestönvaihdosteoria.

Vihapuheen normalisointi johtaa ennen pitkää myös viharikollisuuden normalisointiin. Termien väestönvaihdos, suvakki tai mamukiima käyttäjä ei ole ratkaisemassa mitään ongelmaa, mutta lisäämässä monia.

Politiikan toimittaja

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi 142eur

Tarjous uusille kestotilaajille!

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi nyt vain 142€ – säästä 20 euroa.
Voit maksaa tilauksesi 3, 6 tai 12 kuukauden erissä. Kestotilaajana saat lukuoikeuden myös digilehteen.
Tarjous uusille kestotilaajille on voimassa 18.4. saakka.

Tilaa tästä!