Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Perustuslakivaliokunta on varautunut aloittamaan lakiesityksen käsittelyn asiantuntijakuulemisilla maanantaina.

Koronaviruksen vuoksi määrättäviä liikkumisrajoituksia koskeva laki tulee todennäköisesti voimaan vasta pääsiäisen jälkeen, koska lain eduskuntakäsittely ottaa oman aikansa.

Lakiesitys lähetetään luultavimmin perustuslakivaliokunnan käsittelyyn. Sen valiokuntaneuvos Mikael Koillinen kertoo STT:lle, että valiokunta on varautunut aloittamaan lakiesityksen käsittelyn ja siihen liittyvät asiantuntijoiden kuulemiset maanantaina eduskunnan istuntotauosta huolimatta.

– Todennäköisesti valiokuntakäsittelyyn menee kolmisen päivää, mutta tämä on tällainen matemaattisluontoinen arvio sen perusteella, miten asiat yleensä valiokunnassa etenevät, Koillinen sanoo.

Valiokunnan kuultavaksi on ennakkoon vahvistettu kymmenisen professoria, eikä heitä ehditä kuulla yhdessä päivässä.

Laki voimaan ehkä pääsiäisen jälkeisellä viikolla

ILMOITUS

Vaikka valiokuntakäsittely saataisiinkin vietyä läpi kolmessa päivässä, ei lakia saataisi silti valmiiksi ennen pääsiäistä, sillä valiokuntakäsittelyä seuraavien ensimmäisen ja toisen käsittelyn välillä on oltava muutaman päivän tauko. Jos siis ensimmäinen käsittely saataisiin järjestettyä kiirastorstaina, toinen käsittely voitaisiin järjestää aikaisintaan pääsiäissunnuntaina.

STT:n haastattelemat tahot kertoivat keskiviikkona, että eduskunnan kokoontuminen pääsiäispyhinä on kuitenkin epätodennäköistä. Toinen käsittely voisi ajoittua esimerkiksi pääsiäisen jälkeiselle tiistaille, STT:lle arvioidaan.

– Hyvässä lykyssä ensi viikolla saadaan ykköskäsittely vietyä läpi, mutta se kakkoskäsittely saattaa jäädä pääsiäispyhien jälkeiseen aikaan, eräs STT:n haastattelema asiantuntija arvioi silloin.

Eduskuntakäsittelyn jälkeen valtioneuvoston on vielä hyväksyttävä eduskunnan vastaus yleisistunnossaan ja presidentin on vahvistettava laki, jotta se tulisi voimaan. Sen jälkeen valtioneuvosto voi antaa asetuksen, jonka nojalla liikkumisrajoituksia todella määrättäisiin joillekin alueille.