Lehtikuva/Vesa Moilanen

Jotta säilymme pohjoismaana, niin tessejä pitää herätä puolustamaan, pääekonomisti Ilkka Kaukoranta kehottaa.

Teknologiateollisuus ry:n työmarkkinasiirrolla haetaan sopimusjärjestelmän murentamista, sanoo SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta toteaa. Juuri alakohtaiset valtakunnalliset työehtosopimukset muodostavat työmarkkinoiden sopimisen perustan.

Jos Teknologiateollisuuden työnantajat ry:n jäsenmäärä jäisi pieneksi, niin valtakunnallisen työehtosopimuksen yleissitovuus voisi lakata. Teknologiateollisuuden ratkaisun ilmeinen tavoite onkin poistaa työehtosopimuksen yleissitovuus alalta, SAK:ssa arvioidaan.

SAK kokee ristiriitaiseksi, että Teknologiateollisuus puhuu yhteistyöstä, mutta ilmoittaa kuitenkin, että työnantajat päättävät jatkossa, tehdäänkö heidän yrityksessään työehtosopimus vai ei.

– Työnantaja ei voi itse yksin päättää, tehdäänkö työehtosopimus vai ei. Järjestäytyneet palkansaajat ovat taistelleet sopimukset ja haluavat niistä pitää kiinni. SAK:n liittojen jäsenet toivovat työehtosopimuksilta yleiskorotuksia ja se on myös meidän tavoitteemme

Eloranta kysyy, millaista vastuuta Teknologiateollisuus kantaa alan yritysten ja työntekijöiden työehtojen tasosta. Isoissa yrityksissä, joissa järjestäytyminen ja luottamushenkilöt on valittu, ei liene suurta pelkoa työehtojen romahduksesta, mutta pienet yritykset ovat iso kysymysmerkki. 

ILMOITUS

Eloranta varoittaa, että paikallinen malli lisäisi palkkojen ja työehtojen eriytymistä. 

– Tuntuukin, että tiedotustilaisuudessa moneen kertaa toistettu mantra siitä, ettei olla heikentämässä palkkatasoa tai työntekijän asemaa, on tarkoitettu enemmän rauhoitteluksi kuin todelliseksi tavoitteeksi.

”Ei olisi pohjoismainen malli”

SAK:n pääekonomistin Ilkka Kaukorannan mukaan työnantajien aikomus murentaa pohjoismaisen mallin ytimessä olevaa alakohtaista sopimista on vakava asia.

”Työehtosopimukset ovat niin vakiintuneita, että useimpien ei ole tarvinnut niiden arvoa edes miettiä. Jotta säilymme pohjoismaana, niin tessejä pitää herätä puolustamaan”, hän kehottaa Twitterissä.

Kaukoranta kirjoittaa, että kollektiivisessa sopimisessa ei ole kyse vain työehtojen tasosta, vaan myös siitä, kuka niistä päättää.

”Sovitaanko työelämän asioista yhdessä, tasapuolisesti neuvotellen, vai päättääkö työnantaja? Työnantajan sanelu ei johtaisi dystopiaan, mutta se ei ole pohjoismainen malli.”

Teknologiateollisuuden ratkaisun ilmeinen tavoite poistaa työehtosopimuksen yleissitovuus omalta alaltaan olisi Kaukorannan mukaan järisyttävä muutos työmarkkinoihin ja toteutuessaan herättäisi tarpeen miettiä lakimuutoksia, joilla turvataan työsuhteen minimiehdot kaikille.

Hänen mielestään sopimusrakenteita ei pitäisi muuttaa kriisin keskellä yksipuolisesti ilmoittaen. Jos muutosta halutaan, pitäisi käydä laaja keskustelu siitä.

”Kyse ei ole vain yritysten tahdosta, koska ratkaisu koskettaa kaikkia palkansaajia ja koko yhteiskuntaa.”