Lehtikuva/Jussi Nukari

Ministerin mukaan tavoitteena näyttää olevan työehtosopimusten yleissitovuuden murtaminen. Se luo hallitukselle paineen varmistaa riittävät työkalut työntekijöille neuvotteluihin.

Vasemmistoliiton varapuheenjohtaja, opetusministeri Jussi Saramo tuomitsee voimakkaasti Teknologiateollisuuden torstaina ilmoittaman strategiamuutoksen .

Päätös on valitettava ja epäisänmaallinen. Suomen hyvinvointi perustuu vahvalle yhdessä sopimisen kulttuurille, jonka vahvuus on näkynyt myös kriisioloissa, Saramo kommentoi Twitterissä.

Saramon mukaan Teknologiateollisuuden päätös näyttää tähtäävän työehtosopimusten yleissitovuuden murtamiseen. Se luokin voimakkaan paineen maan hallitukselle varmistaa, että työntekijöillä on riittävät työkalut neuvotella reiluista työehdoista ja varmistaa heille kuuluvien oikeuksien toteutuminen.

”Työntekijöiden neuvotteluasema etenkin suurten yritysten kanssa on epätasainen. Jos yleissitovuutta murennetaan, tilannetta on välttämätöntä tasoittaa lainsäädännön avulla”, Saramo kirjoittaa.

”Lakisääteinen minimipalkka, alipalkkauksen tuntuva sanktiointi & järjestöjen kanneoikeus olisivat tässä tilanteessa perusteltuja uudistuksia. Lisäksi on tärkeää vahvistaa työntekijöiden päätäntävaltaa mm. vahvistamalla luottamusmiehen asemaa ja henkilöstöedustusta yrityksissä”, hän jatkaa.

Saramon mukaan neuvotteluasetelma tavallisen palkansaajan ja suuryrityksen välillä on harvoin tasapuolinen. Vaihtoehto kollektiiviselle neuvottelujärjestelmälle ei ole yksilöiden sopimusvapauden kasvaminen, vaan ylhäältä sanellut heikennykset palkkoihin ja työehtoihin.