JHL

Puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine: Emme voi katsoa sivusta, jos työnantajat yrittävät ensi syksyn neuvottelukierroksella keplotella suomalaiset työntekijät köyhyysrajalle.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL tuomitsee Teknologiateollisuuden päätöksenirtautua työehtosopimuksista. Liiton mukaan se horjuttaa koko suomalaista työmarkkinajärjestelmää.

JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine ennustaa, että ensi syksyllä käynnistyvä uusi sopimusneuvottelukierros voi olla myrskyisä.

Liiton mukaan työnantajat horjuttavat tahallaan työrauhaa Suomessa juuri, kun talous pitäisi saada rullaamaan pitkittyneen koronapandemian keskellä. Teknologiateollisuuden päätös irtautua keskitetyistä sopimuksista uhkaa murentaa pohjan Suomen työmarkkinajärjestelmältä.

– Teknologiateollisuus on laittamassa vaakalaudalle työrauhan, työehdoista sopimisen, eläkejärjestelmän ja työttömyysturvan. Nämä kaikki on sidottu työehtosopimusjärjestelmään. Tätäkö tarkoittaa työnantajan vastuu taloudesta, kun Suomi pitäisi saada jaloilleen koronan jälkeen, Niemi-Laine kysyy.

JHL kannattaa paikallista sopimista, kun työnantaja on valmis avoimesti neuvottelemaan työehdoista ja neuvottelujen osapuolet luottavat toisiinsa. Liiton aloilla tällaista sopimista onkin paljon

ILMOITUS

Jos paikallisella sopimisella yritetään heikentää työntekijöiden tulotasoa, JHL ei ammattiliittona jää toimettomaksi.

– Emme voi katsoa sivusta, jos työnantajat yrittävät ensi syksyn neuvottelukierroksella keplotella suomalaiset työntekijät köyhyysrajalle. Ammattiliiton tärkein tehtävä on puolustaa jäsenten työehtoja tarvittaessa kovillakin keinoilla, Niemi-Laine sanoo.

Teknologiateollisuuden ratkaisu tuskin vaikuttaa nopeasti valtion, kuntien ja kirkon työehtoihin, koska niissä sopiminen ja työnantajan järjestäytyminen perustuu lakeihin. JHL seuraa kuitenkin tarkasti, mitä vaikutuksia teknologiateollisuuden päätöksellä on Suomen työmarkkinoihin.