Lehtikuva/

Hallitus ei saanut tiistaina aikaan päätöstä.

Hallitus arvioi mahdollista esitystä liikkumisrajoituksista vielä keskiviikkona, pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoo Twitterissä. Hallituksen neuvottelut koronatilanteesta ja siitä, onko liikkumisrajoituksiin nykyisessä tautitilanteessa välttämätöntä turvautua, päättyivät tiistaina vähän ennen puolta yötä.

Kolmen hallituspuolueen eduskuntaryhmät kokoontuvat käsittelemään asiaa vielä tänään, Marin kertoo.

Kokoontumassa on ainakin vihreiden eduskuntaryhmä, vahvistaa ryhmän puheenjohtaja Emma Kari STT:lle. Helsingin Sanomien mukaan kantansa rajoituksiin päättävät huomenna lisäksi vasemmistoliiton ja RKP:n eduskuntaryhmät.

– Tämän jälkeen voimme arvioida, onko edellytyksiä antaa eduskunnalle esitys, Marin kirjoittaa.

Aiemmin tiistaina hallitus esitteli oppositiopuolueille esitysluonnosta liikkumisrajoituksista, ja tapaamisessa käytiin läpi tautitilannetta.

ILMOITUS

STT:n tietojen mukaan esitysluonnos lähtee siitä, että olisi pysyteltävä asunnossa tai pihapiirissä, ellei ole laissa säädettyä perustetta lähteä muualle. Ulkoilu sallitaan asuinpaikan läheisyydessä, mikä tarkoittaa sitä, että ulkoilemaan pitää lähteä kotoa eikä esimerkiksi mennä bussilla kauemmas ulkoilemaan. Mitään kilometrimäärää ulkoilulle ei ole.

Laissa säädettyjä perusteita lähteä pihapiiristä muualle olisivat myös pakolliset asioinnit, kuten muun muassa ruokakaupassa ja apteekissa käynnit sekä viranomaisten kanssa asioinnit.

Marin korosti tiistaina, että päätöksen aika on nyt

Oppositio ei vielä tiistaina lisätietoja saatuaan lämmennyt hallituksen kaavailemille liikkumisrajoituksille. Hallituspuolueista erityisen varauksellisesti rajoituksiin ovat suhtautuneet ainakin RKP ja vasemmistoliitto.

Pääministeri Marin sanoi aiemmin tiistaina Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kannan olevan, että liikkumisrajoitusten kaltaiset toimet ovat välttämättömiä epidemian hallitsemiseksi tulevina viikkoina ja kuukausina. Myöhäisillan tviitissään Marin sanoi myös sosiaali- ja terveysministeriön arvioivan, että rajoituksille on perusteet ja välttämätön tarve.

Ennen tiistain neuvottelujen alkua Marin painotti, että hallituksen on nyt tehtävä ratkaisu suuntaan tai toiseen. Hän piti mahdollisena myös sitä, että liikkumisrajoituksia ei esitetä.