Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Hallitus jatkaa tänään neuvotteluja mahdollisista liikkumisrajoituksista koronatartuntojen vähentämiseksi. Hallitus jatkaa rajoitusten käsittelyä neuvotteluissa alkaen kello 18. Tätä ennen hallitus informoi kaikkia eduskuntapuolueita tautitilanteesta ja rajoitustoimista neljältä iltapäivällä Säätytalossa.

Omissa neuvotteluissaan hallitus haluaa ainakin vielä päästä varmuuteen siitä, mikä tosiasiallinen vaikutus eri rajoituksilla on ja mitkä ovat terveysviranomaisten näkemykset ja skenaariot rajoitustoimien vaikutuksesta epidemian kehittymiseen.

Kyse on siitä, täyttyykö välttämättömyys eli ovatko liikkumisrajoitukset terveysviranomaisten ja asiantuntijoiden analyysin mukaan se keino, joka pystyy vähentämään terveydenhuollon kuormitusta.

Hallituspuolueista erityisen kriittisesti liikkumisrajoituksiin ovat suhtautuneet ainakin vasemmistoliitto ja RKP, ja myös vihreät on ollut epäileväinen. Niiden mielestä ensin täytyisi olla kaikki muut mahdolliset keinot käytössä.

Hallitus neuvotteli maanantaina monta tuntia muun muassa liikkumisrajoituksista. Hallitus päätti neuvotteluissa esittää ravintoloiden sululle kolmen viikon jatkoa 18. huhtikuuta asti epidemian kiihtymis- ja leviämisalueilla. Se antoi esityksen tänään eduskunnalle ylimääräisessä valtioneuvoston istunnossa.