IPS/Catherine Wilson

Kaksikymmentä prosenttia kotitalouksien, kauppiaiden, ravintoloiden ja muiden ateriapalveluiden hankkimasta ruuasta heitettiin roskiin vuonna 2019. Ilmastonmuutosta ruokkivan ruokajätteen kokonaismäärä oli noin 931 miljoonaa tonnia. Luotettavia tuoreempia tietoja ei vielä ole, mutta hävikki tuskin on ainakaan vähentynyt.

Näin kertoo Maailman ruokahävikkiraportti 2021, jonka ovat tuottaneet YK:n ympäristöohjelma UNEP ja brittiläinen WRAP-hyväntekeväisyysjärjestö. Raporttia varten tutkittiin 54 maata.

Raportin mukaan valtaosa maailman ruokajätteestä tuli kotitalouksista, jotka heittivät menemään 11 prosenttia hankkimastaan ruuasta. Eniten hävikkiä syntyi Etelä-Afrikassa, Keniassa ja Kiinassa.

Suurituloiset haaskasivat merkittävästi enemmän kuin keski- ja pienituloiset. Esimerkiksi Keniassa pienituloisilta meni roskiin vuodessa 40 kiloa henkilöä kohden, suurituloisilta peräti 125 kiloa. Vuosikymmenessä hävikki oli kyllä pienentynyt, mutta suurituloisilla huomattavasti vähemmän kuin pienituloisilla.

Englanninkielinen versio