Sampsa Hannonen

Matti Huutola haluaa löytää yhteisen nimittäjän, ja tuoda kunnioittavan puheen takaisin kuntapolitiikkaan. – Politiikkaa on tehtävä yhteispelillä. Siinä ekologisuus ja tutkittu tieto ovat keskiössä.

SAK:n entinen varapuheenjohtaja ja Vasemmistoliiton kansanedustajana toiminut Matti Huutola tekee paluuta Rovaniemen kuntapolitiikkaan. Huutolalla on kokemusta paikallispolitiikasta, mutta maalaiskunnan ajoilta.

– Olen koko työurani ajan seurannut Rovaniemen kunnallispolitiikkaa. Tosin pääosin sivusta. Olen huomannut, että poliittinen puhe on kärjistynyt, eikä faktoja välttämättä kunnioiteta kuten ennen.

Vakava ilme leviää kasvoille. Levottomasti puheen tahtiin heiluneet kädet naulaantuvat polven päälle. Poliittisen puheen kärjistymisellä Huutola tarkoittaa oikeistopopulismia.

Poliittinen puhe on kärjistynyt, eikä faktoja välttämättä kunnioiteta kuten ennen.

– Minua järkyttää oikeistopopulismin rantautuminen Suomeen. Tähän on mielestäni suhtauduttu lepsusti. Jos pohdin nykypäivää, ja vertaan sitä vanhoihin aikoihin, niin ei olisi tullut kuuloonkaan, että politiikassa haluttaisiin loukata. Nyt se vaikuttaa olevan normaalia.

Sampsa Hannonen

Huutola kokee, että politiikka on tiukkaa arvopeliä, mutta yhteinen nimittäjä on kuitenkin löydettävissä. Omien sanojensa mukaan hän ei ole yhden totuuden ihminen.

ILMOITUS

– Koen, että loppujen lopuksi ihmisten poliittiset intressit ovat lähellä toisiaan, mutta neuvotteluissa osapuolet käyttävät eri kieltä. Usein puhutaan jopa samoista asioista. Kun tästä selvitään, niin syntyy sopimus. Ajattelen, että esimerkiksi elinkeinoelämää on mahdollista kehittää ilmastoystävällisesti, eivätkä ne sulje toisiansa pois.

Neuvotellessa eivät kaikki arvot ole kuitenkaan kaupan

Rovaniemi on entisen kirvesmiehen mielestä mahdollisuuksia täynnä. Lehtojärvellä asuva Huutola mainitsee yhdeksi kehityskohteeksi matkailuteollisuuden.

– Rovaniemi on tehnyt mielestäni valtavan hyvää työtä matkailun saralla viime vuodet. Tätä tulisi mielestäni jatkaa, mutta toiminnan on oltava vastuullista. Matkailun kestävyyteen voidaan vaikuttaa palveluiden yksilöllisellä tarjonnalla, ja luontoarvoja korostamalla.

Tulevaisuuden kilpailukyky mitataan kestävissä teemoissa. Huutolan mielestä kaupungilla on hyvät mahdollisuudet rakentaa ekologista brändiä.

– Elinkeinoelämää tulisi tehdä kestävien arvojen kautta. Tämä on mielestäni asia, jota kuntapolitiikassa tulisi yhdessä ajaa, ja sisällyttää mukaan kaikkeen päätöksentekoon. Toivon, että Rovaniemi voisi olla tulevaisuudessa esimerkkikaupunki ekologisuudessa. Se on tulevaisuuden kilpailuvaltti.

Arvot ovat asia, jotka nousevat useaan otteeseen esiin kokeneen neuvottelijan puheissa. Vaikka sopimukset syntyvätkin eri mieltä ajattelevien kesken, niin kaikki ei ole kuitenkaan kaupan.

– Minulle perimmäiset arvot ovat heikoimmassa asemassa olevista huolehtiminen sekä yleisestikin ihmisoikeudet. Kun tämän ottaa ohjenuoraksi, niin ei voi mennä kauheasti vikaan. Kestävä ja tasa-arvoinen politiikka palvelee kaikkia osapuolia.

– Mutta nämä arvot ovat valitettavasti joidenkin tahojen toimesta myytävissä, ja se on ongelma, lisää Huutola.

Huutola haluaa nostaa keskustelukulttuurin tasoa

Huutola on huolestunut puheesta, jossa ihmisarvoa painetaan alas. Kova puheenparsi hyväksytään selkääntaputtelun muodossa.

– On vaikea käsittää, että ihmiset arvostavat sellaista puhetta, jossa loukataan toisia. Sellainen ei mielestäni ole koskaan kuulunut politiikkaan. Ajoittain kuulen keskusteluja, joissa ihmiset ikään kuin palkitsevat keskenään sitä poliitikkoa, kuka on sanonut kaikista koviten. Se ei ole mielestäni kovinkaan hyvä mittari.

Pitkät lauseet vaikuttavat Huutolan tavaramerkiltä. Ne alkavat paikallisuudesta, ja kiertävät läpi maailmanpolitiikan. Yhtymäkohdat löytyvät, mutta monen aasinsillan jälkeen.

Lopulta Huutola palaa retoriikan merkitykseen. Sen tulisi pikemminkin rakentaa, ei rikkoa.

– Henkilökohtaisuuksiin menemistä en hyväksy, eikä se kuulu sivistyneeseen demokratiaan. Se kertoo usein siitä, että peli on jo vastapuolen osalta menetetty.

– Toivon, että voin omalta osaltani olla vaikuttamassa neuvottelevampaan keskustelukulttuuriin Rovaniemellä, linjaa Huutola.

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi 142eur

Tarjous uusille kestotilaajille!

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi nyt vain 142€ – säästä 20 euroa.
Voit maksaa tilauksesi 3, 6 tai 12 kuukauden erissä. Kestotilaajana saat lukuoikeuden myös digilehteen.
Tarjous uusille kestotilaajille on voimassa 18.4. saakka.

Tilaa tästä!