Lehtikuva/Laura Ukkonen

Hajusteista tai passiivisesta tupakoinnista sairastuminen ovat esimerkkejä asioista, joita monet eivät tajua ennen kuin itse sairastuvat.

Asiasta voi julkaista lukuisia tutkimustuloksia, mielipidekirjoituksia ja kansalaisaloitteita (joulukuussa tehtiin ainakin kaksi), mutta vaikuttaa siltä, että vain omat ja lähipiirin kokemukset saavat muuttamaan toimintatapoja.

Faktaa on, että passiivinen tupakointi sairastuttaa ja tappaa. Muiden käyttämät lukuisat eri hajustetut tuotteet aiheuttavat terveyshaittoja monille ihmisille.

Taloudelliset menetykset on myös laskettu, mutta ketäpä ne kiinnostaisivat.

Keuhkosyöpä, astma, allergiat ja yliherkkyydet lisääntyvät. Yhä suurempi osa keuhkosyöpään sairastuneista ei itse tupakoi. Mikä aiheuttaa tämän? Naapurin tupakansavu? Joka paikassa nenään tunkevat keinotekoiset hajusteet? Tutkijat jatkavat tutkimista, mutta maalaisjärkeäkin voisi käyttää.

ILMOITUS

Ilmastonmuutoksen vaikutuksesta tulevaisuuteen näkee jatkuvasti uutisia. Entä elämä tässä ja nyt?

Olisiko syytä miettiä, mitä tehdään sille ilmalle, mitä juuri nyt hengitämme? Onko hyväksyttävää joutua hengittämään kotonaan tupakansavua vain sen takia, että joidenkin mielestä tupakoitsijoiden oikeudet menevät puhtaan sisäilman edelle? Onko ok, että allergiset, astmaatikot ja hajusteherkät eivät pysty käyttämään julkisia kulkuneuvoja tai asioimaan julkisissa tiloissa muiden käyttämien hajusteiden takia?

Miksi hallitus haluaa vankiloista savuttomia (HE 165/2020vp) perustellen sitä passiivisen tupakoinnin terveyshaitoilla, mutta ei esitä tupakointikieltoa kerrostaloihin terveyden suojaamiseksi?

Esteetön asuminen ja asioiminen on kaunis ajatus, joka ei koske muiden hajusteista tai naapurin tupakansavusta sairastuvia.

Tiina Arlin
Vantaa

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi 142eur

Tarjous uusille kestotilaajille!

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi nyt vain 142€ – säästä 20 euroa.
Voit maksaa tilauksesi 3, 6 tai 12 kuukauden erissä. Kestotilaajana saat lukuoikeuden myös digilehteen.
Tarjous uusille kestotilaajille on voimassa 18.4. saakka.

Tilaa tästä!