Lehtikuva/Martine Pauwels

Tuholaistorjuja kertoo tehneensä seitsemänpäiväistä työviikkoa viime maaliskuusta asti.

Vaikka Lontoon toimistotalot ovat koronasulun vuoksi tyhjillään, joillakuilla on syytä juhlaan: rauhallisissa rakennuksissa rotat saavat lisääntyä rauhassa.

– Tuo on aika suuri, sanoo tuholaistorjuja Colin Sims pitäen kädessään noin 20 senttimetrin mittaista rottaa – eikä häntä ole mukana kokoarviossa.

Simsin CHS Pest Control ja muut tuholaistorjuntayhtiöt ovat olleet kiireisiä siitä asti, kun Britannian ensimmäinen koronasulku alkoi vuosi sitten. Simsin yrityksen saamat rottahälytykset ovat lisääntyneet 75 prosentilla, ja Sims kertoo tehneensä seitsemänpäiväistä työviikkoa ja jopa 12 hälytystä päivässä viime maaliskuusta lähtien.

Rotat jyrsivät läpi pehmeästä metallista.

Rotat käyttävät hyväkseen toimistojen tyhjenemistä, ja kun ruokapaikat ovat kiinni, ne etsivät uusia ruoanlähteitä.

Simsin nappaama rotta on kuollut ansaan lontoolaisessa kodissa. Torjuja arvelee, että eläin oli pyrkinyt taloon ruoan perässä. Reitikseen se oli puremajälkien perusteella nakertanut suuren reiän alakerran vessan muoviseen jäteputkeen.

ILMOITUS

Pest.co.uk-verkkosivun

Sopeutuvaisia eläimiä

Britanniassa on meneillään pandemian kolmas sulku. Olosuhteet ovat nyt otolliset rottajoukon kasvulle.

– Sulun aikana on rakennuksia, jotka ovat hiljaisia ja vailla ihmisiä, joten niissä on pimeää ja turvallista ja rotat voivat lisääntyä huomaamatta, tuholaistorjuntayhtiö Rentokilin Paul Backhurst kertoo.

Kun ruuanjätteitä ei ole saatavilla esimerkiksi roska-astioista, rotat myös lähtevät liikkeelle aiempaa laajemmille alueille. Rottia näkyy entistä enemmän myös päiväsaikaan esimerkiksi etsimässä ruokaa asuinalueilta.

– Jos me muutamme käyttäytymistämme, rotatkin lähes varmasti muuttavat omaansa, sillä ne ovat hyvin, hyvin sopeutuvaisia eläimiä, Blackhurst kuvailee.

Nälkäistä rottaa ei myöskään pysäytä lähes mikään. Ne voivat tuhota tieltään puuta kuin tiiltäkin ja sähköjohtoja, mikä lisää muun muassa tulipalojen riskiä.

– Ne vain pureksivat tiensä rakennukseen, kuvailee Beaver Pest Control -yrityksen Chris Sherriff.

Tölkkiruoka maistui

Lodge toteaa, että etätöissä kotona ihmiset myös huomaavat rottaongelman omilla asuinalueillaan entistä helpommin. Näkyvyyttä lisää sekin, että talvikuukausina rotat pyrkivät vielä hanakammin sisätiloihin pakoon kylmyyttä.

Tyhjillään olleisiin rakennuksiin palaavia saattaa odottaa järkyttävä näky. Tuholaistorjujien etujärjestön British Pest Control Associationin Natalie Bungay kertoo rottien sotkeneen yhden englantilaisravintolan levittelemällä auki pureksittuja ruokatölkkejä ympäri tilaa.

– Rotat jyrsivät läpi pehmeästä metallista, hän sanoo.

Rokotekampanjan etenemisen myötä Britannia pyrkii päättämään koronasulun kesään mennessä.