Lehtikuva/Vesa Moilanen

Geenitutkijan mukaan etnisten vähemmistöjen epäsuhteinen osuus koronatilastoissa ei selity biologialla.

Koronaviruspandemian alussa kävi nopeasti ilmi, että esimerkiksi Britanniassa virustartunnan saivat suhteessa väestömäärään useammin mustat ja aasialaistaustaiset. Britannialainen geenitutkija ja kirjailija Adam Rutherford sanoo STT:lle, että nopeasti ryhdyttiin pohtimaan sitä, että heissä olisi etnisyyden takia biologisesti jotain virukselle altistavaa.

Osa mainitsi koronaviruksen ja etnisyyden yhteyttä selittäväksi tekijäksi D-vitamiinin, joka vaikuttaa ihmisen immuunipuolustukseen tehostamalla vastustuskykyä. Tummempi-ihoisilla on toisinaan havaittu herkemmin D-vitamiinin puutetta, mutta puutetta havaitaan myös muissa väestöryhmissä. D-vitamiinin puute vaikuttaa esimerkiksi enemmän miehiin kuin naisiin, Rutherford toteaa.

Rutherford sanoo, että D-vitamiinin ja koronaviruksen yhteyttä kannattaa tutkia enemmän, mutta olivat tulokset mitä tahansa, ne eivät tee koronaviruksesta biologisesti etnisyyteen liittyvää kysymystä.

Geneettiset riskitekijät selittävät vain pienen osan siitä, miksi jotkut sairastuvat ja toiset eivät.

– Vaikka tämä teoria todettaisiinkin oikeaksi, se koskee vain pientä osaa todetuista eroista, Rutherford kirjoittaa tuoreessa kirjassaan Vastaväitteitä rasisteille.

Osa ammateista altistaa tartunnoille

Rutherfordin mukaan erot liittyvät biologian sijaan yhteiskunnallis-taloudellisiin syihin. Britanniassa monet mustat ja aasialaistaustaiset ovat olleet pandemian aikana avainammateissa, joissa työtä ei voi tehdä etänä. Rutherford listaa, että he muun muassa asuvat usein tiiviimmin asutetuilla alueilla, ja samoissa asunnoissa asuu ihmisiä yli sukupolvirajojen.

ILMOITUS

– Kaikki nämä kasvattavat todennäköisyyttä saada tartunta ja kuolla koronaan. Kaikki on yhteiskunnallis-taloudellisesti merkityksellistä, Rutherford sanoo STT:lle.

Rutherford sanoo, että koronan osalta tutkimus on vielä alussa, mutta samat syyt pätevät myös muihin tartuntatauteihin.

– On totta, että joillakin väestöillä on suurempi riski joillekin taudeille, Rutherford toteaa.

Hän kuitenkin huomauttaa, että geneettiset riskitekijät selittävät vain pienen osan siitä, miksi jotkut sairastuvat ja toiset eivät.

– Suurin riskitekijä taudeille on köyhyys.