Lehtikuva/Markku Ulander

Metsä Group kertoo harkitsevansa investointia suurempaan tekstiilikuitutehtaaseen, jos kuidun kiinnostavuus markkinoilla pystytään osoittamaan.

Metsä Groupin Äänekosken tehtaan tekstiilikuitu esitellään tällä viikolla Japanissa muodin suurtapahtumassa. Kuitu on valmistettu sellusta innovaatioyhtiö Metsä Springin koetehtaassa yhteistyössä japanilaisen tekstiilijätin Itochun kanssa.

Metsä Group kertoo harkitsevansa investointia suurempaan tekstiilikuitutehtaaseen Äänekosken biotuotetehtaansa yhteyteen, jos valmistusmenetelmän toimivuus ja kuidun kiinnostavuus markkinoilla pystytään osoittamaan.

– Projektimme on edennyt siihen pisteeseen, että voimme keskittyä yhä vahvemmin tutkimaan kuidun potentiaalia markkinoilla ja ottaa selvää, miten se soveltuu eri käyttötarkoituksiin, kertoo Metsä Springin toimitusjohtaja Niklas von Weymarn tiedotteessa.

Hänen mukaansa yli sata vuotta tekstiilialalla toimineella Itochulla on keskeinen rooli Äänekoskella valmistetun kuidun lanseerauksessa. Kuidun nimi on Kuura.

Itochun mukaan sellupohjaiset tekstiilikuidut lukeutuvat vastuullisiin materiaaleihin, joiden merkitys kasvaa globaaleilla tekstiilimarkkinoilla. Ne korvaavat öljypohjaisia kuituja ja puuvillaa, joiden valmistus kuormittaa ympäristöä enemmän kuin puupohjaiset kuidut.

ILMOITUS

Tekstiilikuituja tuotetaan maailmassa vuosittain yli 100 miljoonaa tonnia.

Lupaavimpia metsäteollisuuden uusia tuotteita

Sellusta valmistetut tekstiilit ovat yksi lupaavimmista metsäteollisuuden uusista tuotteista, joiden valmistus voi käynnistyä biotehtaiden yhteydessä. Metsä Group rakentaa Kemiin vastaavaa biotuotetehdasta kuin Äänekosken tehdas on.

Maailman suurimpiin tekstiilivalmistajiin kuuluva Itochu on vähemmistöomistajana Metsä Groupin selluyksikössä Metsä Fibressä. Metsä Group ja Itochu omistavat yhdessä Metsä Springin.