Annina Mannila

– Kyse ole aivan mitättömästä asiasta, tamperelainen Kukka Kunnari sanoo.

Tamperelainen vasemmistoliiton varavaltuutettu Kukka Kunnari puhuu stigmatisoiduista ihmisistä. Juuri nyt häntä huolettaa seksityöläisten ja heidän asiakkaidensa tilanne.

– Kaikkein leimatuimmassa asemassa olevat ihmiset ovat vähän minunkin vastuullani, Kunnari sanoo.

Seksityöhön ja seksin ostamiseen liittyy yhä vahva stigma eli häpeäleima.

– On hankala sanoa, kuinka isoa ihmisryhmää tämä koskee, koska ei ole olemassa luotettavaa dataa siitä, kuinka paljon Suomessa on seksityöntekijöitä tai kuinka paljon ihmiset haluaisivat ostaa heidän palvelujaan, Kunnari sanoo.

– Mutta kun katsoo viime aikojen keskustelua, voisi veikata, ettei kyse ole aivan mitättömästä asiasta.

ILMOITUS

Kunnari on koulutukseltaan psykologi ja ehdolla Tampereen kaupunginvaltuustoon. Kuntavaalikampanjassaan hän painottaa mielenterveysasioita. Hän vaatii, että kaupunki tarjoaa palveluja myös kaikkein leimatuimmille, kuten päihteiden käyttäjille, seksityöntekijöille ja pitkäaikaisesta asunnottomuudesta kärsiville.

Kuntien asukkaita

– Seksityö tai sen ongelmat eivät juuri tule vastaan kuntapolitiikassa, Kunnari sanoo.

Silti seksityöntekijät ja heidän asiakkaansa asuvat kunnissa.

– Luultavasti siihen törmää useammin, jos toimii sosiaali- ja terveyspuolella, hän arvioi.

Kunnari on toiminut vuosia henkilökohtaisen avustajan tehtävässä opintojensa ohessa.

– Siinä yhteydessä olen usein miettinyt henkilökohtaisen avustajan töitä siltä osin kuin se voi liittyä seksiin. Avustettu seksi tulee toisinaan esiin näissä palveluissa, Kunnari kertoo.

Seksityöntekijät ja heidän asiakkaansa asuvat kunnissa.

Hän toteaa, että kyseessä on tärkeä asia.

– Ketään ei voi koskaan pakottaa avustamaan seksissä, mikäli ei koe sitä itselleen mahdolliseksi tai luontaiseksi, hän painottaa.

Silti avustettavilla on seksuaalisia tarpeita ja ihmissuhteita, vaikka ei ehkä kykyä suoriutua seksistä ilman apua. Apu voi olla vaikkapa vain tukemista peseytymisessä.

– Ehdotan, että kunnalla olisi erikseen avustettuun seksiin koulutettuja työntekijöitä, jotka osaisivat asian, Kunnari sanoo.

– Lisäksi seksissä avustamisesta ja myös sen ostamisesta pitäisi puhua työntekijöiden kanssa enemmän. Tämä on kuitenkin haasteellista, koska kunnat ostavat avustajapalveluita yksityisiltä tuottajilta. Kommunikaatio näiden kanssa ei välttämättä ole niin tiivistä kuin sen pitäisi olla

Lisäksi Kunnari pitää kunnan tärkeimpinä toimina seksityöläisiä kohtaan sensitiivisen anonyymin terveydenhuollon järjestämistä. Myös tuen myöntäminen alan järjestöille lisää palveluja.

Laki kahlitsee

Kunnari on tutustunut seksityöntekijöiden ongelmiin ystävänsä, seksityöläisenä toimivan Isa Häkkisen kautta. Häkkinen esiintyi asian teemalähetyksessä Ylen Perjantai-ohjelmassa tammikuun lopulla.

– Nyt lainsäädäntö on pitkälti se, joka luo haasteita, Kunnari arvioi.

Esimerkiksi parituslainsäädäntö estää työn tekemisen turvallisesti, koska seksityöntekijä ei voi palkata apuvoimia, kuten vaikkapa vartijaa. Hän ei myöskään voi vuokrata yhdessä muiden kanssa työtilaa.

– Kunnan tehtävä olisi olla aloitteellinen neuvottelija aina, kun löytyy sopivia foorumeja, ja toisaalta omalla toiminnallaan helpottaa elämää nykylain kanssa, Kunnari sanoo.

Seksityöntekijät ovat heterogeeninen ryhmä. Heihin usein lasketaan kaikki itsenäisistä yrittäjistä ihmiskaupan uhreihin. Kunnari erottelee nämä toisistaan.

– Ihmiskaupan uhrien kohdalla seksityötä ei voi sanoa työksi, koska se on pakotettua, Kunnari sanoo.

Hänestä stigmasta pitää pyrkiä eroon puhumalla asiasta, tarjoamalla oikeaa tietoa ja osoittamalla asiallisesti, että kyse ei ole kovin ihmeellisestä tai vaarallisesta asiasta.

– On tärkeää, että työntekijöillä itsellään on foorumeita tulla esiin.

Sopii vasemmistolle

Vasemmistonuoret ovat olleet aktiivisia seksityöntekijöiden aseman parantamiseksi. Järjestö vaatii seksityöläisille oikeutta työhuoneen vuokraamiseen tai ostamiseen, ulkopuolisten palvelujen ostamiseen ja työosuuskuntien perustamiseen

Myös vasemmistoliiton kansanedustaja, tamperelainen Anna Kontula, on puhunut asiasta vuosia.

– Tämän teeman pitäminen esillä on luontevaa vasemmistolle, koska ehkä vasemmistolaiseen maailmankuvaan mahtuu paremmin työn moninaisuuden ymmärtäminen ja ylipäätään tietynlainen liberaalius asioihin suhtautumisessa, Kunnari sanoo.

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi 142eur

Tarjous uusille kestotilaajille!

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi nyt vain 142€ – säästä 20 euroa.
Voit maksaa tilauksesi 3, 6 tai 12 kuukauden erissä. Kestotilaajana saat lukuoikeuden myös digilehteen.
Tarjous uusille kestotilaajille on voimassa 18.4. saakka.

Tilaa tästä!