Lehtikuva/Vesa Moilanen

Suomessa kolme uutta koronakuolemaa, 706 uutta tartuntaa.

Suomessa on todettu kolme uutta koronavirukseen liittyvää kuolemaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Yhteensä koronavirukseen liittyviä kuolemantapauksia on todettu Suomessa 786.

Sairaalahoidossa on koronaviruksen vuoksi nyt 264 ihmistä, joista tehohoidossa on 47. Tehohoitopotilaiden määrä on noussut eilisestä kuudella.

Ensimmäisen koronarokotteen on Suomessa saanut yli 565 000 ihmistä. Luku on noussut eilisestä yli 25 000:lla. Toisen rokoteannoksen saaneita on noin 86 000.

Ahvenanmaalla on viime viikot ollut eniten tartuntoja väkilukuun nähden.

Rokotekattavuus Suomessa on ensimmäisen annoksen osalta nyt 10,2 prosenttia.

Tartuntoja tiheimmin Ahvenanmaalla

Aiemmin tänään raportoitiin 706 uutta koronavirustartuntaa.

ILMOITUS

Kahden viime viikon aikana tartuntoja on todettu 2 073 enemmän kuin edeltävien kahden viikon aikana. Koko epidemian aikana tartuntoja on Suomessa varmistunut yhteensä 65 315.

Koronatartuntojen ilmaantuvuus on Suomessa liki 155 tapausta kahdessa viikossa sataatuhatta asukasta kohden. Alueista vaikein tilanne on Ahvenanmaalla, missä ilmaantuvuusluku on yli 381. Manner-Suomen korkein ilmaantuvuusluku on Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) 321. Hus-alueen paikkakunnista ilmaantuvuus on suurinta Vantaalla (451), Karkkilassa (424) ja Helsingissä (391).

Vähiten tartuntoja suhteessa väkilukuun on ilmennyt viime viikkoina Kainuussa, siellä ilmaantuvuusluku on vain 7.

Muuntuneen koronaviruksen aiheuttamia tapauksia on THL:n mukaan ilmoitettu Suomessa yhteensä 1 736, joista viruksen brittimuunnosta on 1 633.

Yli puolet tartunnoista pääkaupunkiseudulla

– Koronatilanne Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (Hus) on nyt mittaushistorian huonoin, sanoi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin toimitusjohtaja Juha Tuominen perjantaina koronavirusinfossa. Pääkaupunkiseudun kolmen suuren kaupungin osuus Suomen kaikista koronatartunnoista on jonkin verran yli puolet.

Tartuntojen määrä kasvaa Tuomisen mukaan kaikissa ikäryhmissä, mukaan lukien ikäihmisten joukossa.

Husin alueella sairaalassa on koronaviruksen vuoksi nyt 95 ihmistä, joista tehohoidossa on 23.

Koko Hyksin erityisvastuualueella sairaalassa on nyt kolminkertainen määrä koronapotilaita verrattuna runsaan kuukauden takaiseen aikaan. Alue koostuu Husin lisäksi Etelä-Karjalan-, Kymenlaakson- ja Päijät-Hämeen sairaanhoitopiireistä.

Paikkakunnista koronan tartuntamäärä ylittänee Helsingissä jokusen päivän kuluessa 20 000 rajan. Tällä erää pääkaupungissa on raportoitu 19 275 tartuntaa.

Vantaan tartuntamäärä on liki 7 600, ja Espoossa todettuja virustartuntoja on 6 300.

– Rokotusjärjestyksessä tulisi suosia alueita, joilla on haavoittuvin väki, pysyvästi korkeampi ilmaantuvuus ja sitä kautta suurempi riski vakavaan sairastumiseen, Tuominen sanoi Husin koronainfossa.

Tuominen perustelee kantaansa terveyshyödyn ja terveysriskien näkökulmasta. Näin tulisi Tuomisen mielestä toimia riippumatta siitä, missä päin Suomea tällainen tilanne on.