Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Kyse on kameratallenteista siitä, miten kansanedustaja Juha Sipilän kimppuun käytiin tammikuussa. Turvallisuusjohtaja luovutti turvakamerakuvaa medialle.

Eduskunnan turvallisuusjohtaja Jukka Savola on irtisanottu, kertoo eduskunnan kansliatoimikunta.

Tiedotteen mukaan irtisanomisen peruste on virkavelvollisuuksien vastainen menettely ja sen myötä luottamuksen menettäminen tehtävän hoitoon.

Savola on kertonut luovuttaneensa medialle eduskunnan turvakameroiden tallenteita tilanteesta, jossa kansanedustaja Juha Sipilän (kesk.) kimppuun käytiin tammikuun alussa.

Peruste on virkavelvollisuuksien vastainen menettely.

Sipilä oli 7. tammikuuta ylittämässä tietä Eduskuntatalon lähistöllä, kun vastaantulija kävi hänen kimppuunsa. Poliisi tutkii asiaa epäiltynä pahoinpitelynä. Väkivallanteolle ei esitutkinnassa selvinnyt mitään erityistä syytä.

MTV:n uutiset julkaisi verkkosivuillaan videon tapahtuneesta tammikuun puolivälissä. Savola kertoi omassa selvityksessään päätyneensä luovuttamaan pyydetyt tallenteet, koska saattoi tiedot julkistamalla hälventää epätietoisuutta siitä, ettei kyse ollut hyökkäyksestä demokratiaa tai eduskuntaa kohtaan vaan yksittäisestä tapahtumasta.

Eduskunta käynnisti selvityksen siitä, miten videot päätyivät julkisuuteen. Eduskunnan selvityksen mukaan sen valvontakamerakuva on lähtökohtaisesti salassa pidettävää. Pääsihteeri Maija-Leena Paavola kuvaili helmikuussa vuotoa poikkeukselliseksi ja ”aika vakavaksi”.