Lehtikuva/Andrew Matthews

Terveysviranomaisten mukaan vielä ei kuitenkaan voida sanoa, onko rokotusten ja veritulppien välillä yhteys.

Britannia puolustaa lääkeyhtiö Astra Zenecan ja Oxfordin yliopiston koronarokotetta. Pääministeri Boris Johnsonin edustajan mukaan rokote on tehokas ja turvallinen.

Britannia aikoo jatkaa rokotteen käyttöä normaalisti.

Tanskan pääministeri Mette Frederiksen kertoi aiemmin torstaina, että Tanska keskeyttää rokotukset Astra Zenecan rokotteella ainakin kahdeksi viikoksi. Syynä ovat useiden ihmisten saamat vakavat veritulppaoireet, kertovat maan terveysviranomaiset.

”Rokotteen turvallisuutta on tutkittu kattavasti”.

Tanskan terveysviranomaisten mukaan vielä ei kuitenkaan voida sanoa, onko rokotusten ja veritulppien välillä yhteys.

Pääministeri Frederiksen ei vielä osannut sanoa, mikä merkitys asialla on rokotusten etenemiseen.

ILMOITUS

– Tämä on luonnollisesti valitettavaa, mutta on vielä liian aikaista sanoa, mitä tämä merkitsee, Frederiksen sanoi.

Astra Zeneca ei kommentoi

Astra Zeneca kertoo olevansa tietoinen siitä, että Tanskan terveysviranomaiset tutkivat tietoja veritulppien ja rokotteen välisestä mahdollisesta yhteydestä. Yhtiö sanoo, ettei se kommentoi yksittäisiä tapauksia erikseen.

– Rokotteen turvallisuutta on tutkittu kattavasti kliinisissä kolmannen vaiheen tutkimuksissa, ja vertaistutkimukset osoittavat, että rokotetta yleensä ottaen siedetään hyvin, yhtiö sanoi tiedotteessaan.

Tanskan viranomaisten mukaan jo kuusi Euroopan maata on keskeyttänyt Astra Zenecan rokotteen tai rokote-erien käytön, kunnes rokotteen ja veritulppien mahdollisesta yhteydestä on saatu lisää tietoa.

Fimea ei kommentoi

Suomessa lääkealan turvallisuuskeskus Fimea ei vielä kommentoi Tanskan päätöstä keskeyttää Astra Zenecan koronarokotteen käyttö. Jaostopäällikön mukaan Fimeassa selvitetään vielä, miten viestinnän keskittäminen Valtioneuvoston kansliaan vaikuttaa kommentointiin.

Aiemmin tänään Fimea julkaisi tiedotteen, jossa keskus kommentoi Itävallan viranomaisten päätöstä keskeyttää yhden Astra Zenecan rokote-erän käyttö. Kahdella tästä erästä rokotteen saaneella ihmisellä ilmoitettiin veritulpista. Toinen ihminen kuoli, toinen on toipumassa.

Fimean mukaan tällä hetkellä ei ole viitteitä siitä, että rokote olisi aiheuttanut nämä haitat. Miljoonan annoksen rokote-erä on ollut käytössä 17 EU-maassa. Suomessa kyseinen erä ei ole ollut käytössä.

Fimea kertoo, että EU:ssa on ilmoitettu 22 veritulppatapausta noin kolmella miljoonalla Astra Zenecan rokotteen saaneella ihmisellä. Veritulppatapaukset eivät ole Fimean mukaan tällä hetkellä sen yleisempiä rokotetuilla kuin rokottamattomilla.

Euroopan lääkeviraston (EMA) alainen lääketurvallisuuden riskinarviointikomitea (PRAC) arvioi kyseiseen rokote-erään ja laajemminkin veritulppatapauksiin liittyviä ilmoituksia.