Antti Yrjönen

Ainoa syy viime lauantain päätökselle oli äänioikeuden turvaaminen.

Perussuomalaiset käyvät kuntavaalien siirrostaTrump-henkistä kampanjaa, jossa ei suoraan puhuta vaalien varastamisesta, mutta ei paljon puutukaan. Puoluesihteeri Simo Grönroos väitti maanantaina, että vaaleja yritettiin jo aiemmin siirtää pariin otteeseen vaivihkaa.

– Kokouksia vaalien järjestämisestä pidettiin kokouksien perään, ihan kuin sen odottamiseksi, että syy vaalien siirtämiseen löytyisi, hän sanoi.

Ihan täyttä puppua, vastaa vasemmistoliiton puoluesihteeri Mikko Koikkalainen.

– Grönroos valehtelee tai hänellä ei ole ymmärrystä asiasta. Jokainen puolue pyrki pitämään vaalit aikataulussa ja näin myös oikeusministeri.

Koikkalaisen mukaan perussuomalaiset haluavat synnyttää mielikuvan, jostain muusta kuin mitä oikeasti tapahtui.

ILMOITUS

– Kun me kuuntelemme oikeusministeriön ja THL:n virkakuntaa näin vakavassa ja vaikeassa paikassa, ei ainakaan minulla ole aikaa tai energiaa miettiä perussuomalaisia. Kertoo puolueen narsismista, että he kuvittelevat kaiken tapahtuvan heidän ympärillään ja heidän takiaan. Ei muilla puolueilla ole koko ajan aikaa tai kiinnostusta miettiä heitä.

Koikkalainen pitää aivan lapsellisena ajatusta, että vaalien ajankohtaa kahdella kuukaudella muuttamalla voitaisiin jotenkin taktikoida yhtä puoluetta vastaan. Vaalien alla kaiken energian vie keskittyminen oman kampanjan järjestämiseen.

– Jos meillä olisi vaalien aikaan ulkonaliikkumisrajoitukset, olisi erittäin ristiriitaista ja vaikeaa sanoa kansalaisille, että menkää äänestämään. Meidän on edistettävä äänioikeuden toteutumista. Sitä ei ole se, että lisäämme liikkumista rajoittavia toimenpiteitä ja järjestämme samalla vaalit, kun vaihtoehtona on siirtää vaaleja kahdella kuukaudella.

– Kun Grönroos sanoo, että etsittiin keinoja siirtää vaalit, niin todellisuudessa me etsimme keinoja järjestää vaalit ajallaan ja toisaalta pohdimme, löytyykö vaalien siirtämiselle riittävät perusteet.

Vaalikampanjoille uusi aikataulu

Kuntavaalien siirtäminen kesäkuuhun aiheuttaa puolueille monenlaisia käytännön uudelleenjärjestelyjä. Esimerkiksi vasemmistoliitto avasi kuntavaalikampanjansa jo noin kuukausi sitten. Nyt puolueessa joudutaan miettimään verkkoon valmisteltujen tilaisuuksien uutta aikataulutusta. Samoin sitä, järjestetäänkö kampanjan uudelleenkäynnistys jossain muodossa.

Kuntavaalien uusi päivä on 13. kesäkuuta. Monet ehdokkaat ovat kampanjoineet jo viikkoja sitä silmällä pitäen, että uurnille mennään 18. huhtikuuta. Heille Koikkalainen antaa neuvon, että kannattaa hengähtää hetki, mutta muistaa, että jo tehty vaalityö ei ole mennyt hukkaan.

– Vaalit eivät siirry niin paljon, että blogit, Facebookissa julkaistut kirjoitukset tai vaaliteemat vanhenevat. Ne luovat pohjan uudelle aktiivisemmalle kampanjoinnille touko-kesäkuussa.

Siirtoa hän pitää myös mahdollisuutena käydä sitä yhteiskuntapoliittista keskustelua, joka ei talvella ole käynnistynyt varsinaisten kuntavaaliteemojen osalta.

Vaalien siirtämisestä päätettiin lauantaina, mutta se vaatii vielä eduskunnan päätöksen. Siirtämistä kannattivat kaikki muut paitsi perussuomalaiset.

Siirtämisen syy oli vaikeutunut koronatilanne. Riski äänestysaktiivisuuden laskulle ja vaalien uskottavuudelle on näissä oloissa todellinen.

Riskit näyttivät lisääntyvän

Koikkalaisen mielestä vaalien siirtäminen kahdella kuukaudella ei ole kovin radikaali asia. Olennaista on, että kevään 2021 kuntavaalit järjestetään. Niitä ei ole peruutettu.

Vaalien mahdollinen siirtäminen nousi oikeusministeriössä esiin helmikuun alussa. Silloin se ei saanut kannatusta sen enempää ministeri Anna-Maja Henrikssonilta kuin puoluesihteereiltäkään. Vielä viime viikolla lähdettiin siitä, että vaalit järjestetään alkuperäisen suunnitelman mukaan.

Viime viikkoina korona- ja tautitilanne sekä riskit vaaleihin alkoivat näyttää niin huonolta, että siirtämiseen päädyttiin.

Koikkalainen kertoo itse pitäneensä päätöksen ehdottomana takarajana sen tekemistä ennen kuin vaalilistat jätettiin tiistaina 9.3.

– Kun näytti siltä, että vaaleihin huhtikuussa sisältyy yhä enemmän riskejä kansalaisten äänioikeuden takia, niin tämä oli minusta kaikista näkökulmista paras ratkaisu. Syynä on siis kansalaisten äänioikeuden toteutuminen.