Jarno Mela

Vasemmistoliiton Myllykoski: Ahdingossa oleville turkistuottajille on säädettävä siirtymistuki.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Jari Myllykoski vaatii siirtymistuen säätämisestä turkistuottajille

Myllykoski teki asiasta eduskunnalle toimenpidealoitteen. Hän perustelee sitä sillä, että koronapandemian vuoksi turkisten maailmankauppa romahti, ja alan yrittäjät ovat vaikeuksissa. Toimenpidealoite on nyt kansanedustajien allekirjoitettavana.

– Olisi reilua luoda turkistuottajille tuki toisen elinkeinon pariin siirtymiseksi, Myllykoski sanoo.

Riirtymistuen rahoitusi voisi löytyä EU:n yhteisestä maatalouspolitiikasta.

– Turkistuotannosta luopuminen voisi mahdollistua, jos toimeentulo olisi siirtymän ajaksi turvattu. Tämä voitaisiin toteuttaa pienellä lakimuutoksella.

Myllykoski muistuttaa siitä, että Suomessa tilanne koronaviruksen leviämisen suhteen on ollut tarhoilla hallinnassa, mutta riskiä ei kuitenkaan kannata vähätellä. Tanskassa jouduttiin viime vuonna lopettamaan miljoonia minkkejä tarhoissa levinneen koronan vuoksi. Ruotsissa, jossa kettujen tarhaamisesta on jo luovuttu, maatalousviranomaiset päättivät kieltää kasvattamisen minkkitarhoilla vuoden 2021 loppuun asti.

ILMOITUS

Apua EU-rahoista?

Myllykoski korostaa sitä, että moni Suomen turkisalan toimija on ollut taloudellisissa vaikeuksissa jo ennen koronaviruspandemiaa. Koronatukia on suunnattu kustannustuen muodossa myös turkisalan alkutuotantoon. Ne eivät kuitenkaan pelasta alan toimijoita usean heikon vuoden ahdingolta.

– Nyt on oikea aika tukea suomalaisia turkistuottajia. Keinoja siirtymistuen rahoittamiseksi voisi löytyä EU:n yhteisestä maatalouspolitiikasta. Mahdollisesti maaseudun kehittämisen maatalousrahasto voisi tulla kyseeseen. Myös maaseudun kehittämisasetusta voitaisiin käyttää, Myllykoski toteaa.

CAP eli EU:n komission ehdotus yhteisestä maatalouspolitiikasta sisältää erilaisia keinoja rahoittaa alalta siirtymistä Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahaston kautta. Lisäksi maaseudun kehittämisasetus antaa mahdollisuudet edistää myös maaseudun muuta yritystoimintaa tällaisessa tilanteessa. Toimenpidealoitteessa ehdotetaan tuen edellytykseksi luopumista turkistuotannosta kokonaan.