Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Äänioikeus ja vaalikelpoisuus määräytyvät kesäkuun 13. päivän mukaan.

Oikeusministeriö pyrkii antamaan ”niin nopeasti kuin mahdollista” hallituksen esityksen, jolla kuntavaalit siirtyvät huhtikuulta kesäkuulle. Asiasta kertoi oikeusministeriön kansliapäällikkö Pekka Timonen.

Puolueille on jo viikonlopun aikana lähtenyt oikeusministeriöstä ohjeistus siitä, millä tavalla vaalien uusi päivä toteutetaan puolueiden näkökulmasta.

– Muodollinen ohjeistus pyritään antamaan kaikille niin pian kuin mahdollista, Timonen sanoi valtioneuvoston kanslian etätilaisuudessa maanantaina.

– Perusperiaatteet ovat, että äänioikeus määräytyy uuden vaalipäivän mukaisesti, samoin määräytyy vaalikelpoisuus. Puolueiden ei tarvitse tehdä ja jättää uusia listoja, mutta niillä on siihen halutessaan mahdollisuus.

Oikeusministeriö ilmoitti kuntavaalien siirtämisestä kesäkuun 13. päivään lauantaina. Timonen kuitenkin muistutti, että tosiasiallisen päätöksen siirrosta teki puoluesihteerityöryhmä ja oikeusministeriö oli ”enemmän toteuttavassa roolissa”.

ILMOITUS

– Eduskuntapuolueet perussuomalaisia lukuun ottamatta päätyivät siirron kannalle.

Vankka poliittinen tuki merkinnee, että vaalien siirto hyväksytään sujuvasti eduskunnassa.

Luvut esimerkkejä pahimmasta tilanteesta

Viikonloppuna julkisuudessa nähtiin laskelmia, joiden mukaan epidemiatilanne voisi huhtikuussa olla pahimmillaan sellainen, että uusia tartuntoja olisi jopa yli 11 000 päivässä. Timonen kuitenkin korosti, ettei siirtopäätös perustunut pelkästään laskelmiin, vaan THL:n arvioon tilanteesta ja uhkista, joita huhtikuun vaaleihin liittyisi.

– Lukuja on käytetty esimerkkeinä siitä, mihin tämä voisi pahimmillaan viedä. Se on nyt ollut omiaan aiheuttamaan jonkun verran epäselvyyttä ja hämmennystä, mitä tietysti pahoittelen.

Timonen painotti, ettei kyse ollut siitä, etteivätkö kunnat olisi pystynyt järjestämään vaaleja. Suurin huoli huhtikuun vaaleissa liittyi äänestämiseen turvallisuuteen koronaepidemiatilanteessa. Timosen mukaan terveysturvallisuusviranomainen on arvioinut kesäkuun selkeästi paremmaksi ajaksi vaalien järjestämiseen kuin huhtikuun.