Lehtikuva/Roni Rekomaa

Kommentti: Kahdessa kuukaudessa rokotukset edistyvät merkittävästi ja äänestysprosentin romahtamiselta on mahdollista välttyä.

Kuntavaalit järjestetään 13.6. Puoluesihteerit päätyivät vaalien siirtämiseen huhtikuulta saatuaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilannekuvan, jossa varoitetaan koronatilanteen vakavasta pahenemisesta.

Lopullisen päätöksen asiassa tekee eduskunta yksinkertaisella enemmistöllä.

THL arvioi, että epidemiatilanne voi olla suunniteltuna vaalipäivänä 18. huhtikuuta niin vakava, että se aiheuttaa tuntuvan riskin vaalien terveysturvallisuudelle. Tämän hetken päivittäinen tapausmäärä on noin 750 vuorokaudessa. Nykyisellä kasvuvauhdilla päivittäinen tapausmäärä Suomessa voisi 18.4. olla jopa välillä 2 600–11 200.

”Siksi on vaikeaa perustella sitä, että vaalipaikoille voi kokoontua, jos muutoin voimallisesti viestitään tarpeesta välttää kontakteja ja pysyä kotona. Riski äänestysaktiivisuuden laskulle ja vaalien uskottavuudelle on näissä oloissa todellinen”, oikeusministeriö tiedotti.

Vaalien siirtämistä kannattivat kaikki muut puolueet paitsi perussuomalaiset.

ILMOITUS

Vasemmistoliiton puoluesihteeri Mikko Koikkalainen kommentoi iltapäivällä, että demokratiassa vaalien siirtäminen on poikkeuksellista, mutta tämänhetkinen tautitilanne on siihen riittävä syy.

Kansanedustaja Hanna Sarkkinen piti harmillisena, ettei päätös ollut yksimielinen ja toivoi, ettei asiaa puoluepolitisoida.

Puoluepolitisoiminen alkoi kuitenkin välittömästi perussuomalaisten toimesta.

Ehdokaslistat on määrä jättää ensi tiistaina, mutta niitä voidaan täydentää vielä 4.5. asti. Kuntavaalien ennakkoäänestys pidennetään kahteen viikkoon.

”Vaalien suunnittelu epäonnistunut”

Siirtopäätös herätti heti kritiikkiä. Politiikan tutkija Johanna Vuorelma piti MTV:n haastattelussa asiaa kummallisena.

– Kyllä vaaleihin olisi pitänyt osata valmistautua. Meillä on nyt vuoden verran kokemusta rajoitustoimista ja samalla myös vuosi aikaa valmistautua vaalien järjestämiseen.

Hän ei pitänyt pahentunutta koronatilannetta yksinään uskottavana selityksenä vaalijärjestelyjen epäonnistumiselle.

– Minun on hirveän vaikeaa nähdä syitä sille, miksei vaaleihin olla pystytty valmistautumaan riittävän hyvin. Suunnittelussa on selvästi tapahtunut epäonnistuminen.

Tilanne muuttui eilen

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson kertoi iltapäivällä pitämässään tiedotustilaisuudessa, että tilanne muuttui eilen perjantaina. Hän oli vielä aamulla siinä käsityksessä, että vaalit järjestetään ajallaan huhtikuussa.

– THL totesi eilen puoluesihteereille, että tautitilanne on huonontunut merkittävästi. Tänään myös THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta totesi Ylen haastattelussa, että kesäkuu olisi kuntavaaleille terveysturvallisesti huhtikuuta parempi, ja että Suomi on matkalla kohti kolmatta epidemiahuippua.

Tilanteen merkittävä huonontuminen johtuu siitä, että viruksen brittimuunnoksen osuus kaikista tartunnoista on jatkanut nousuaan, ja on Etelä-Suomessa erittäin huolestuttava.

Henriksson sanoi, ettei aio erota paikaltaan.

Puoliväliriihi nyt ennen vaaleja

Tilanne on nolo ja selvä epäonnistuminen hallitukselle, sillä viime lokakuussa oikeusministeriö vakuutti , että vaalit suunnitellaan koronaturvallisiksi. Nyt nuo suunnitelmat osoittautuivat epäonnistuneiksi.

Vaalien siirtäminen tuottaa hankaluuksia ehdokkaille, jotka ovat jo käynnistäneet kampanjansa ja käyttäneet siihen rahaa. Nyt suunnitelmat menevät uusiksi.

Demokratian toteutumisen kannalta ratkaisu on kuitenkin parempi kuin järjestää vaalit väkisin keskellä mahdollista epidemian huippua. Huhtikuussa kuntavaalien muutenkin alhainen äänestysprosentti uhkaisi romahtaa, koska ihmiset eivät uskaltaisi lähteä uurnille ja karanteenissa olevilta se olisi kiellettyäkin. Kesäkuussa rokotusten voi odottaa tuovan merkittävän helpotuksen tautitilanteeseen.

Nyt voidaan myös lopettaa puheet siitä, että hallitus tekee mahdollisesti rankkoja päätöksiä heti vaalien jälkeen puoliväliriihessä. Kesäkuussa kaikilla on tieto, miten esimerkiksi työllisyystoimissa otetaan seuraavat jatkoaskeleet.